Belföld

Új pártot alapít a választás után Márki-Zay Péter

rtl.hurtl.hu

2022. március 10. 15:54

Jobboldali, szabadelvű pártot szeretne az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, ami egyszer majd a parlamentbe is bejuthat.

„Másfél éve felvetődött, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) párttá szerveződjön, de az elnökség úgy döntött, hogy a mozgalomból nem akar pártot építeni” – mondta Márki-Zay Péter ellenzéki kormányfőjelölt csütörtökön az Inforádióban

Ezt azzal indokolta, hogy az MMM közösségében most sokféle ember dolgozik, köztük hozzá hasonló módon kiábrándult korábbi Fidesz-szavazók, korábbi MDF- vagy KDNP-tagok, konzervatív, jobboldali, keresztény politikusok, de baloldali emberek, liberálisok, zöldek, nemzeti radikálisok is, és nem akarták elveszteni őket. Ugyanakkor az ellenzéki kormányfőjelölt nem tett le arról, hogy pártot építsen.

Egy olyan, nem tolvaj konzervatív pártot szeretnénk, amelyre tisztességes emberek is, valódi keresztény emberek is nyugodtan szavazhatnak. Most ilyen nincs, ez egy óriási hiba. Nyilván ott van a Jobbik mint jobboldali párt, radikálisok, de a volt MDF-es, volt fideszes szavazók hiányolják azt, hogy egy becsületes jobboldali párt is legyen Magyarországon

– fogalmazott Márki-Zay, hozzátéve, hogy a Jobbiknak nem a tisztességét vonta kétségbe, hanem a párt pozíciójáról beszél, mivel ők „egy keresztényszociális érzékenységű nemzeti radikális párt”. Márki-Zay pártja viszont konzervatív, gazdasági kérdésekben szabadelvű, európai néppárti hagyományokkal rendelkező párt lenne.

A pártszervezésről azt mondta, már elindult, mert van két ilyen párt Magyarországon, amely ezt a réteget képviseli: az Új Kezdet Gémesi György gödöllői polgármester és az Új Világ Néppárt Pálinkás József volt oktatási miniszter vezetésével.

Az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje az interjúban felidézte, hogy az őt jelölő hat ellenzéki párttal szeretett volna abban megállapodni abban, hogy saját frakciója legyen a parlamentben az országos listáról bejutott képviselőkből, ám ezt a pártok elutasították.

Nyitókép: Márki-Zay Péter / Facebook

#Belföld#márki-zay péter#párt#pálinkás józsef#gémesi györgy

Címlapról ajánljuk