Belföld

Direkt36: Az állami hírügynökség elhallgatja a kormánynak kínos híreket, még a coviddal kapcsolatban is

Mohos MátéMohos Máté

2022. március 7. 9:14

Hetekig nem volt szabad megírni az MTI-nél, hogy Biden nyerte az elnökválasztást, az ellenzéki összefogást pedig csak baloldalinak volt szabad nevezni.

Számos téma van az MTI-nél, ami vagy egyeztetésköteles, vagy tiltott, írja a Direkt36  oknyomozó cikkének második részében, a birtokába jutott dokumentumokra és név nélkül szereplő forrásokra hivatkozva. A portál az előző anyagában az állami befolyással, most az állami hírügynökség öncenzúrájával és szerkesztőségi elveivel foglalkozott.

Szerintük az MTI több hírt is manipulált vagy cenzúrázott a koronavírussal kapcsolatban, és a Paks-2 orosz hiteléről is csak szűrt információkat közölt. 

Vannak olyan témák, amiket mindenképp egyeztetni kell a felsővezetéssel, mielőtt az ott dolgozók írhatnának róluk.

Ilyen témák többek között:

  • a jogállamisági viták,
  • a gyermekvédelminek nevezett törvény,
  • a migráció
  • és az egyházak.

Arról is írnak: sokszor megtiltották az MTI vezetői, hogy szemlézzék a külföldi sajtó magyar kormányt bíráló cikkeit. Nem volt szabad használni a „szélsőjobboldali” jelzőt, viszont az „ellenzéki” összefogás helyett mindig „baloldali” összefogást kellett írni.

Hetekig azt sem engedték meg nekik, hogy elismerjék: Donald Trump elvesztette a 2020-as amerikai elnökválasztást. Az ügyeletes szerkesztők a kényes anyagokat rendszeresen megmutatják Németh Zsolt csatornaigazgatónak vagy Bende Balázs vezető szerkesztőnek. Ők az ezzel kapcsolatos döntéseiket sosem írják meg.

Több letiltott szervezet vagy lap is akad, amelyek közleményeit tilos lehozni: ide tartozik a Human Rights Watch, az Amnesty International vagy a Die Welt is. Számos témáról pedig csak az után lehet írni, ha egy kormánypárti politikus is reagált.

Az MTI működéséről szóló korábbi cikküket itt szemléztük.

Nyitókép: M1 / Facebook

#Belföld#bende balázs#mti#direkt36#közmédia#hír#állam#kormány

Címlapról ajánljuk