Belföld

M1 volt híradósa: „Egyszerűen eljön az ember életében a pillanat, amikor azt mondja, ebből most már elég”

rtl.hurtl.hu

2022. március 23. 10:08

Hét éve Borsa Miklós arcával indult az újraszabott M1. A volt híradós most arról beszélt: olyanok voltak, mint a békák, lassan főzték meg őket.

Interjút adott a Válasz Online-nak Borsa Miklós, a közmédia egykori híradósa. Az M1 volt műsorvezetője március elején „Ruszkik, haza!” feliratra cserélte a profilképét, és menekülteket fogadott be. A köztévénél évekkel ezelőtt felmondott Borsa arról beszélt: nem világosodott meg, „nem jelent meg Jézus. Egyszerűen eljön az ember életében a pillanat, amikor azt mondja, ebből most már elég.”

Az háborította fel legjobban, amikor Magyarországon terjeszteni kezdték, hogy nem is az oroszok támadták meg Ukrajnát, hanem ők lövik a saját kórházaikat. Kérdésre hozzátette, nem csak az M1 narratívájáról beszél. Ugyanakkor különösen pozitívnak tartja, hogy a TV2 a kezdetektől fogva háborúként számolt be a háborúról.

Ő úgy tudja, hogy az M1-nél vannak irányelvek azzal kapcsolatban, hogy a háborúról mit lehet, és mit nem lehet bemutatni. Szerinte az MTVA-t vagy „szorosabban fogják föntről”, mint a TV2-t, vagy ott erősebb az öncenzúra.

Az M1-es tapasztalataira úgy emlékszik vissza: volt olyan eset, amikor olyan hírt kellett beolvasnia, amit már megcáfoltak.

Ilyenkor az ember két dolgot tehet. Vagy felmond azonnal és hazamegy, vagy felolvassa. Utóbbit néhányszor én is megtettem. Volt olyan is, hogy fegyelmit kaptunk, amikor át akartunk valamit írni. A működés, az irányítás módja az azóta kiszivárgott hangfelvételekből már mindenki számára nyilvánvaló. A kormányról szóló hírek mind pozitívak, az ellenzékről szólók mindig negatívak. Egyetlen napon kilencszer játsszák le Orbán Viktor teljes beszédét, az ellenzék meg négy év alatt kap öt percet.

– mondta.

Lassan fövő béka

Szerinte nem így indult az egész 2015-ben. Békákhoz hasonlította az ott dolgozókat: „Ha forró vízbe dobtak volna, lehet, hogy rögtön kiugrunk. Csakhogy lassan főztek meg minket. Már csak ezért sem fogok ítélkezni egykori kollégáim fölött, akik még most is ott vannak.”

Emellett szerinte ő is ugyanazt csinálta, szóval nem lenne meg az erkölcsi alapja, hogy kritizálja az ott dolgozókat. Neki ott jött el a fordulópont, amikor fizikai tünetei lettek: állandó gyomorgörcsről, alvásképtelenségről, torokfájásról beszélt. „A szervezet rájön, mi az, amitől tényleg nem tudsz bemenni dolgozni.”

2015-ben egyszer valaki felismerte az utcán, és „most hazudj!” felkiáltással megverte. Ezután mondta, hogy semmilyen hírműsorban nem akar részt venni. Ekkor az MTVA szerinte korrekt volt vele, mert nem rúgták ki rögtön. Viszont ő mindenképp felmondott volna.

Aztán kapott egy felkérést a Műegyetemtől, amit el is fogadott. Ezután azonnal megszűntek a tünetei.

Innen próbaideje végén távoznia kellett, állítása szerint a rektor és a kancellár közötti viszony miatt. A kancellár ekkor tett egy vállalhatatlan kijelentést a tévében a kollégista lányok teherbe ejtéséről, amitől az egyetem elhatárolódott. Ő írta az erről szóló sajtóközleményt – viszont emlékeztet, hogy a kancellárt a miniszterelnök nevezi ki. „Egyetlen pozíció volt, amelynek a megszüntetéséhez nem kellett senkit megkérdeznie. Az enyém.”

Nem akar a közmédia dolgozói felett pálcát törni, mivel sosem tudni, ki miért csinálja, ráadásul „a környezet is erősíti ezt a fajta médiaműködést”. Úgy látja, egyre kisebb az igény az objektivitásra a nézők részéről. A legtöbben csak a saját igazuk megerősítését várják a médiától.

Szerinte jelenleg a kormány állandó dicsérete és a kínos ügyek elhallgatása az MTVA dolga. Felidézi: korábban is volt befolyásolás, de az összehasonlíthatatlan a mai helyzettel.

Az első hely, ahol elhangzottak az őszödi beszéd részletei, a közszolgálati Kossuth Rádió volt. Aztán leadtuk mi a Dunán, és lement az M1 Híradóban is. Ha ma Orbán Viktorról lenne efféle felvétel, el tudjuk képzelni, hogy lejönne bármelyik közszolgálatinak mondott adón?

– teszi fel a költői kérdést.

Szerinte a pár évvel ezelőtti menekültválsággal ellentétben most egyértelműen befogadóbbak a magyarok. Ezt annak tudja be, hogy „ennyit számít, mit mond a tévé”. Ő több menekültet is befogadott most, rövidebb-hosszabb időre. Megdöbbent, hogy mégiscsak volt értelme az általános iskolai és a gimnáziumos orosz nyelvleckéknek.

Úgy gondolja, hogy Orbán Viktor akarva-akaratlanul hátráltatja a munkát a határon, mert ha odamegy egy politikus, mindenki vele foglalkozik, és így a menekültekre nincs idő. „a víz kiver azoktól, akik fotóssal »lemennek«, posztolgatnak magukról, önnön nagyszerűségükben fürdőznek ilyen helyzetben”.

Arról is beszél: ma már nincs köze a médiához. Tanít, kisebb filmes szerepeket vállal, kerékpárversenyeket szervez, és sokkal nyugodtabb az élete, mint korábban.

Nyitókép: Zih Zsolt / MTVA

#Belföld#borsa miklós#közmédia#m1#mtva#állami befolyás#orosz-ukrán háború#menekült

Címlapról ajánljuk