Belföld

Publicus: a magyarok kétharmada szerint Orbán az orosz elnök érdekeit szolgálva bomlasztja az európai egységet

rtl.hurtl.hu

2022. március 5. 10:40

A fideszes és az ellenzéki szavazók véleménye között igen nagy a különbség.

Az Ukrajna elleni orosz támadás megindulása előtt, de már igencsak feszült helyzetben, február 3. és 14. között Ujhelyi István szocialista EP-képviselő megrendelésére végzett reprezentatív közvélemény-kutatást a Publicus Intézet 2006 ember megkérdezésével. Az országos kutatás eredménye szerint a megkérdezettek kétharmada (67 százalék) inkább egyetért azzal az állítással, hogy Orbán Viktor és kormánya Putyin orosz elnök érdekeit szolgálva bomlasztja az európai egységet, ezzel pedig veszélyezteti Európa és Magyarország biztonságát. Nagy a különbség persze a Fidesz és az ellenzék hívei között, előbbiek alig 11 százaléka gondolja így, míg az ellenzéki oldalon 88 százalék. (Egy évvel ezelőtt még csak a megkérdezettek negyede mondta azt, hogy a magyar külpolitika elsősorban Oroszország érdekeit szolgálja.)

Tíz megkérdezettből nyolc szerint Magyarország az értékek tekintetében hagyományosan a Nyugathoz tartozik, ezért a jövőben is inkább a Nyugat felé kellene törekednie. 

Itt is nagy a szakadék a két oldalhoz tartozók véleménye között, mert a magát Fidesz-támogatónak mondó válaszadók 40 százaléka inkább kelet felé vinné Magyarországot. A bizonytalanok ennél jóval nyugatosabbak, közülük 17 százalék gondolja így.

Csak a megkérdezettek alig 12 százaléka gondolja úgy, hogy Magyarországnak az Európai Unió és az Egyesült Államok helyett inkább Oroszországhoz kellene közelebb kerülnie. Ebben a kérdésben is a fideszes tábor megengedőbb: a kormánypártiak körében 23 százalék gondolja azt, hogy el kell távolodni az EU-tól és helyette inkább Moszkvához közeledni. Tanulságos, hogy minél kisebb településen vették fel a vonatkozó adatokat, ez a szám annál magasabb volt. 

Jóval egyértelműbb válaszok érkeztek a Magyarország NATO-tagságára és a NATO-val való együttműködés nyújtotta biztonságra vonatkozó kérdésre, amelyre a megkérdezettek 88 százaléka nyilatkozott támogatóan. Az MSZP-Párbeszéd szövetség támogatói között egyetlen egy válaszadó sem volt, aki a NATO-tagságunkat ellenezte volna, a Fidesz-táborban is csak 11 százalék.

Nyitókép: Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin Budapesten, a cselgáncs vb-n 2017-ben. Fotó: Mikhail Metzel/TASS via Getty Images

#Belföld#orbán viktor#vlagyimir putyin#oroszország#magyarország#külpolitika#közvélemény-kutatás#publicus intézet

Címlapról ajánljuk