Belföld

Political Capital: Magyarországon kialakult egy Kreml-párti „trollinfrastruktúra”

rtl.hurtl.hu

2022. március 3. 15:26

Influenszerek szakértők, alternatív portálok és „lelkes rajongók” is terjesztik itthon Oroszország dezinformációját.

Fel kell készíteni a magyar lakosságot arra, hogy az oroszbarát dezinformáció erősödni fog a hagyományos és az alternatív médiában, és a közösségi média felületein is – írja elemzésében a Political Capital, hozzátéve, hogy ez lehetetlen kihívás kormányzati akarat hiányában.

A politikai kutató, elemző és tanácsadó intézet arra hívja fel a figyelmet, hogy Oroszország Ukrajna megtámadása után is azzal próbálkozik, hogy a saját imázsát mosdassa, Ukrajnát pedig agresszornak állítsa be. 

Ebben Magyarországon is segítenek neki kormánypárti influenszerek, szakértők, alternatív portálok és a közösségi média „mezei” felhasználói.

Oroszország mindent megtesz azért, hogy Ukrajnát „náci népirtó” államként állítsa be, és Ukrajna mellett a NATO-t és az Egyesült Államokat tegye felelőssé a konfliktus kiéleződéséért – áll az elemzésben. A Political Capital szerint Ukrajna számos demokratikus problémával küzd ugyan, és időnként szélsőségesek is próbálták befolyásolni a politikai helyzetet, de Kijevben nem „nácik” diktálnak, a 2019-es parlamenti választáson a szélsőjobboldal 2,15 százalékot tudott gyűjteni. Zelenszkij elnök, akit az ukrán nacionalisták és az előző elnök, Petro Porosenko hívei is azért kritizáltak, mert túl békülékenynek tartották Oroszország iránt, zsidó származású. Nem támasztja alá semmi azt sem, hogy népirtás zajlott volna Ukrajnában, noha civil áldozatok voltak, részben azért, mert egyik fél sem tartotta be maradéktalanul a minszki megállapodásokat – írja a Political Capital.

Az elemzés szerint a magyar Kreml-párti „alternatív média” is tele van olyan állításokkal, miszerint Oroszország csak a donbasszi embereket védi egy olyan háborúval, ami nem érinti a civileket, holott már hétfőn több mint száz civil halálos áldozata volt Oroszország háborújának, és tele van az internet hiteles fotókkal lerombolt ukrán lakótelepekről. 

A hazai kormányoldalon pedig egyre inkább az látszik, hogy van egy nagyrészt Ukrajna mellett álló narratíva a politikai elit részéről, a Kreml-párti, ukránellenes narratívák közvetítését pedig kiszervezik a Fidesz körül csoportosuló elemzőknek, véleményvezéreknek.

A Political Capital szerint szinte bizonyos, hogy Magyarországon kialakult egy Kreml-párti „trollinfrastruktúra”, amiben hamis profilok és lelkes rajongók egyaránt részt vesznek. Hiába vannak többségben a valós profilok, nem a saját véleményüket közvetítik, csak orosz narratívákat másolnak be a kommentszekciókba, tucatszámra publikálva ugyanazt a szöveget.

Nyitókép (illusztráció): Alexei Nikolsky\TASS via Getty Images

#Belföld#orosz-ukrán háború#oroszország#dezinformáció

Címlapról ajánljuk