Belföld

Orosz háborús propagandát terjesztenek a magyar Facebookon

rtl.hurtl.hu

2022. március 1. 11:05

A „Számok – a baloldali álhírek ellenszere” oldalon tavasszal hirtelen megugrott az orosz propagandaanyagok száma, most pedig egy megrendezett háborús videó is terjed.

Még csak három napja élesítették, de már 28 ezer megosztásnál és több mint 2,5 millió megtekintésnél tart a „Számok – a baloldali álhírek ellenszere” Facebook-oldal egyik videóposztja, írta meg a 444.hu.

A videón, legalábbis készítői szerint, ukrán hadifoglyok láthatók, akiket a Luhanszki Népköztársaság területén fogtak el orosz csapatok. A foglyokkal rendkívül emberségesek az orosz deszantosok, védik, ápolják és haza is engedik őket a családjaikhoz, ha leteszik a fegyvert – úgyhogy ezt javasolják minden más ukrán katonának is.

A lap szerint már a videó legelejétől gyanús, hogy megrendezett jelenet zajlik a kamerák előtt. Néhány felsorakoztatott, eltakart arcú egyenruhás látható, akikkel az orosz őrmester közli, hogy a Luhanszki Népköztársaságban vannak. A videóban furcsa módon az elvileg éppen fegyverletételben lévő katonákkal közlik, hogy éppen leteszik a fegyvert. 

Az utolsó képkockán egy üzenet áll: Ukrajna nyolc éve pusztul, „a majdani véres puccs óta”, de az ukrán nép most visszakaphatja önrendelkezését és hatalmát saját országában, amint az amerikaiak végre elhagyják az országot, és véget ér a háború.

A videónak, bár magyarul van feliratozva, a lap szerint az ukrán katonák a célzottjai. A Lakmusz a bárki számára hozzáférhető InVID Verification Plugin segítségével ellenőrizte a videó forrását, és az valóban az orosz állami Russia Today (RT) csatornáján jelent meg. 

A 444.hu szerint a „Számok” esetében az a feltűnő, hogy a hivatalos putyinista propagandát összekapcsolják Orbán Viktor dicsőítésével, ideológiai-világnézeti alapon támadják „a Brüsszelből kitartott baloldalt”, és posztjaikat kormánypárti oldalak is terjesztik. 

A „Számok – a baloldali álhírek ellenszere” oldal 2020-ban jött létre, sokáig egyszerű fideszes véleményoldalként kezelték a kritikus és kormánypárti lapok is. Mint írják, tavasszal hirtelen megugrott az orosz propagandaanyagok száma: a fideszes és trumpista videók mellé elkezdtek Putyin-beszédeket feltölteni, és mindet feliratozták is magyarul. 

Múlt héten pedig azt osztották meg követőikkel:

#Belföld#orosz-ukrán háború#facebook#propaganda#álhír

Címlapról ajánljuk