belföld

Semjén Zsolt szerint a kárpátaljai magyarok a Fidesz intézkedésének köszönhetik az életüket

rtl.hurtl.hu

2022. február 28. 20:16

Ha Miskolcról kilőnének egy rakétát, nem biztos, hogy fél óra múlva lenne Miskolc – mondta a KDNP elnöke a Fidesz kampányrendezvényén.

Ha Ukrajna NATO-tag lenne, most világháború lenne

– állította Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke Kazincbarcikán, ahol a Fidesz képviselőjelöltjének kampányrendezvényén szólalt fel. A politikus szerint most azért támadják a magyar kormányt, mert az korábban blokkolta Ukrajna felvételét a NATO-ba. „Nem volt más eszközünk a magyar kisebbség jogfosztása miatt” – mondta a Telex beszámolója szerint.

Közölte: Ukrajnának joga van a szuverenitáshoz, a területi integritáshoz és a nemzetközi jog érvényesüléséhez, nem véletlen, hogy Magyarország volt az első állam Antall József idején, ami elismerte Ukrajna függetlenségét. Szerinte Magyarország elemi érdeke, hogy legyen egy szuverén állam a szomszédban, ütköző államként az orosz birodalom és az Európai Unió között.

Arról is beszélt, hogy Magyarország nem akadályozza meg, hogy az Európai Unió és a NATO fegyvert szállítson Ukrajnába, de hazánk ezt nem teszi meg, és semmilyen körülmények között nem engedheti meg a kormány, hogy Magyarország területéről támadás induljon egy másik ország ellen.

Ha Miskolcról kilőnének egy rakétát valakik, nem biztos, hogy fél óra múlva lenne Miskolc és környéke

– fogalmazott.

Szerinte a kárpátaljai magyarok annak köszönhetik az életüket, hogy a Fidesz bevezette 2010 után a kettős állampolgárságot: ha nem lenne magyar állampolgárságuk, akkor most meghalnának a háborúban. Azt is mondta, hogy „ha az ellenzéken múlt volna, akkor nem lenne magyar állampolgárságuk”.

Nyitókép: MTI / Vajda János

#belföld#semjén zsolt#orosz-ukrán háború#ukrajna#kettős állampolgárság#választás#választás 2022

Címlapról ajánljuk