Belföld

Oroszországnak megengedte korábban a kormány, hogy fegyvereket szállítson Magyarországon át

rtl.hurtl.hu

2022. február 28. 19:56

Most nem engedi, hogy az Európai Unió által felajánlott fegyvereket hazánkon keresztül szállítsák Ukrajnába.

Bár Magyarország is hozzájárult ahhoz, hogy az Európai Unió fegyvereket szállítson Ukrajnába, azt nem engedélyezi a kormány, hogy halált okozó fegyvereket szállítsanak hazánk területén keresztül. Hétfőn Szijjártó Péter külügyminiszter arról beszélt, hogy az ilyen szállítmányok „könnyen válhatnak célpontjává katonai támadásoknak”.

A 444 emlékeztet, hogy a magyar kormány korábban épp Oroszországnak engedélyezte, hogy fegyvereket szállítson légi úton, Magyarország területén keresztül Szerbiába, annak ellenére, hogy 2014-ben az Európai Unió megtiltotta a tagállamoknak, hogy részt vegyenek orosz fegyverkereskedelmi ügyletekben. Emiatt Románia nem is engedélyezte, hogy a fegyvereket a területén keresztül, a Dunán felúsztatva juttassák célba.

Akkor Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy a magyar kormánynak nem volt dolga az engedélyezéssel, mert az orosz szállítmányt polgári teherszállító repülőgéppel vitték, nem katonai géppel.

Nyitókép: Szerb résztvevők orosz T-72B3 harckocsival a 2020-as Nemzetközi Hadijátékokon Oroszországban – Fotó: Sergei Fadeichev / TASS via Getty Images

#Belföld#orosz-ukrán háború#oroszország#szerbia#fegyverszállítás#európai unió

Címlapról ajánljuk