Belföld

Szijjártó Péter: Gyakorlatilag lehetetlen az evakuálás Ukrajnából

rtl.hurtl.hu

2022. február 24. 19:52

A magyar nagykövetség ugyanakkor továbbra is teljes létszámban működik Kijevben annak érdekben, hogy minden rászoruló segítséget kaphasson.

A külügyminiszter Facebook-oldalára feltöltött videójában elmondta, Ukrajna légterét teljes zár alá vették, a polgári repülés most nem engedélyezett. Az evakuálás emiatt teljesen kizárt, sőt szerinte gyakorlatilag közúton is lehetetlen.

Videójában azt is közölte, hogy a Wizz Air négy repülőgépe ragadt Ukrajnában a személyzettel együtt, akik között nincsenek magyar állampolgárok.

A kijevi követségen hatvan hívást fogadtak abban az időszakban, amikor volt telekommunikációs szolgáltatás és a munkatársaknak nem kellett a pincében tartózkodniuk. Szijjártó azt mondta:

azok a magyarok, akik úgy gondolják, hogy ott a nagykövetség épületében találják meg leginkább a biztonságot, számukra továbbra is természetesen rendelkezésre állunk.

A miniszter azt kérte, hogy a telefonon érdeklődők a konzuli szolgálat telefonszámát hívják, amely a nap huszonnégy órájában üzemel. Annak érdekében, hogy minden hívást fogadni tudjanak megduplázták a létszámot. Csütörtökön nyolcvan hívás érkezett a konzuli szolgálathoz.

Kárpátálján áttértek a katonai igazgatásra, a kormányzó egyeztetett a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) vezetőivel. Ukrajnában jelenleg 191, Oroszországban 154 olyan magyar állampolgár tartózkodik, aki konzuli védelemre regisztrált, akikkel folyamatosan tartják a kapcsolatot.

 

A külügyminiszter arra is kitért arra, hogy voltak és vannak kamionosok, akik nehéz helyzetbe kerültek a határzárak miatt. A külügyminisztérium igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy ők biztonságos helyre jussanak, illetve folytatni tudják az útjukat.

Folyamatosan figyelik a fejleményeket és minden szükséges intézkedést megtesznek, hogy Magyarországot, a magyar embereket megvédjék, de

Magyarország kiáll Ukrajna mellett, Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett, és elítéljük Oroszország katonai akcióját.

Szijjártó Péter Orbán Viktorhoz és Varga Mihályhoz hasonlóan kihangsúlyozta: mindent megtesznek annak érdekében, hogy meggátolják, hogy Magyarország esetlegesen belekeveredjen a háborús konfliktusba.

Nyitókép: Szijjártó Péter / Facebook

#Belföld#politika#szijjártó péter#evakuálás#nagykövetség#magyarok#bejelentés#külügyminiszter

Címlapról ajánljuk