Belföld

Márki-Zay Péter: Orbán Viktor áruló

rtl.hurtl.hu

2022. február 24. 10:20

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje tüntetést hirdetett az orosz agresszió ellen.

Orbán Viktor áruló – jelentette ki Márki-Zay Péter, az ellenzéki pártok közös miniszterelnök-jelöltje a Facebook-oldalán közvetített sajtótájékoztatóján csütörtökön délelőtt, azután, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát.

Közölte: az ellenzéki szövetség kiáll Ukrajna területi integritása mellett és az orosz agresszió ellen, valamint

Ukrajnában élő magyar testvéreink védelmében.

Márki-Zay Péter azt mondta: Orbán Viktor szerdán még azzal támadta az ellenzéket, hogy az egységesen és határozottan kiáll a NATO egységes álláspontja mellett, de mára Orbán Viktor is kiállt emellett. Szerinte a miniszterelnök

elárulta a magyar nemzetet, az Európai Uniót és a NATO-t, amikor az orosz kémbankot diplomáciai mentességgel betelepítette Budapestre, az Európai Unió területére, vagy amikor az amerikaiak által üldözött orosz fegyvercsempészeket az amerikaiak kérése ellenére nem Amerikának, hanem Oroszországnak adta ki.

Márki-Zay Péter szerint mára egyértelművé vált, hogy Orbán Viktor megbízhatatlan szövetségese az EU-nak és a NATO-nak. Azt követeli az ellenzék a miniszterelnöktől, hogy

ne csak a NATO egységes álláspontja mellett álljon ki, hanem csatlakozzon az EU szankcióihoz azzal, hogy felfüggeszti a Paks 2 erőmű engedélyezési eljárását, és azonnali hatállyal kiutasítja az orosz kémbankot Magyarország területéről.

Márki-Zay Péter az orosz dominanciájú Nemzetközi Beruházási Bankot említette kémbankként, amelynek tavaly adták át új székházát Budapesten, ahová Moszkvából költözött az intézmény. A bank dolgozói diplomáciai mentességet élveznek.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt azt is bejelentette, hogy csütörtökön este 7 órára tüntetést szerveznek az orosz nagykövetség épülete elé, ahol kiállnak az orosz agresszió ellen, illetve Ukrajna területi integritása és az ukrajnai magyarság mellett.

#Belföld#márki-zay péter#ukrajna#oroszország#orosz-ukrán háború#orbán viktor

Címlapról ajánljuk