Belföld

Horváth Csaba: A nekem felrótt korrupciós cselekményt nem követtem el, a lelkiismeretem tiszta

rtl.hurtl.hu

2022. február 23. 16:49

Szerinte az ügy időzítése és indíttatása egyértelműen politikai. Két napja az elesettek szószólója, Iványi Gábor volt soron, ma pedig ő – írta a zuglói polgármester.

Panasszal élt a gyanúsítás ellen Horváth Csaba, Zugló polgármestere, aki az ügyészség szerint a helyi parkolási rendszerben a nyereség felére tartott igényt.

A politikus szerda délutáni közleményében azt írta: „Szerdán reggel az ügyészség munkatársai jelentek meg a Zuglói Polgármesteri Hivatalban, a Zuglói Közbiztonsági Nonprofit Kft.-nél, valamint az otthonomban. A Központi Nyomozó Főügyészség korrupcióval gyanúsított meg”.

Hozzátette: a mai napon megjelent a Központi Nyomozó Főügyészségen és a gyanúsítással szemben panasszal élt. 

A rám felrótt korrupciós cselekményt nem követtem el, a lelkiismeretem tiszta. Az ügy időzítése és indíttatása egyértelműen politikai. Ezt támasztja alá az is, hogy két nap múlva, az ellenzék közös listáján való szereplésem miatt már nem tehették volna meg, ezért volt így időzítve

– fogalmazott. Zugló polgármestere szerint 

két napja az elesettek szószólója, Iványi Gábor volt soron, ma én, és holnap pedig bárki, aki nem kívánja ezt a rezsimet hatalomban tartani és ennek hangot is ad. 

Horváth Csaba azt írta, a következő hetekben újabb és újabb támadásokra lehet számítani ellenzéki politikusok és közéleti szereplők ellen, „ezeknek semmi más célja nincs, mint az ellenzéket lejáratni és az egységét bomlasztani”. 

„Néhány hét múlva a magyarok eldönthetik, hogy ilyen országban akarnak-e élni“ – tette hozzá.

Szerda este Horváth pártja, az MSZP is közleményt adott ki az ügyben. Az írták, „az MSZP hisz Horváth Csabának, a tényeket ő ismeri, neki kell tisztáznia az ügyet”. Szerintük „Orbán Viktor minden, az ellenzéket üldöző putyini eszközt bevet a kampányban. Az országgyűlési választások előtt 39 nappal ebben az esetben nagyon kilóg a lóláb.”

Befolyással üzérkedés miatt vizsgálódnak

Mint azt megírtuk, a Központi Nyomozó Főügyészség befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmény miatt folytat nyomozást, amelyben a zuglói fizetős parkolási rendszerrel kapcsolatos visszaéléseket vizsgálja.

A nyomozó főügyészség – a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda közreműködésével – szerdán több helyszínen – köztük a zuglói önkormányzat épületében – kutatásokat és lefoglalásokat végzett,

majd gyanúsítottként hallgatta ki a zuglói polgármestert és egy volt helyi politikust.

A megalapozott gyanú lényege szerint 2016-ban a jelenlegi polgármester – aki akkor a fővárosi közgyűlés tagja volt – a társával Zuglóban

a tervezett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére keresett egy gazdasági társaságot. A cégtől a nyereség felére tartottak igényt.

Mindezen túlmenően 2017 szeptemberében egy helyi politikus azzal kereste meg ugyanezen céget, hogy havi 3 millió forintért cserébe nem fogja a befolyását a cég ellenében érvényesíteni az ügyben. A gyanúsított ennek kapcsán legalább három alkalommal vett át alkalmanként 3 millió forint készpénzt.

A kiterjedt nyomozásban további eljárási cselekmények várhatók.

Nyitókép: Szigetváry Zsolt/MTI

 

 

#Belföld#horváth csaba#ügyészség#nyomozás#gyanúsítás

Címlapról ajánljuk