Belföld

Gyanúsítottként hallgatták ki Horváth Csabát korrupciós ügyben

rtl.hurtl.hu

2022. február 23. 14:02

A XIV. kerületi fizetős parkolási rendszer miatt nyomoznak, a gyanúsítottak az ügyészség szerint a nyereség felére tartottak igényt.

A Központi Nyomozó Főügyészség befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmény miatt folytat nyomozást, amelyben a zuglói fizetős parkolási rendszerrel kapcsolatos visszaéléseket vizsgálja – közölte az ügyészség szerdán.

A nyomozó főügyészség – a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda közreműködésével – szerdán több helyszínen – köztük a zuglói önkormányzat épületében – kutatásokat és lefoglalásokat végzett, 

majd gyanúsítottként hallgatta ki a zuglói polgármestert és egy volt helyi politikust.

A megalapozott gyanú lényege szerint 2016-ban a jelenlegi polgármester – aki akkor a fővárosi közgyűlés tagja volt – a társával Zuglóban 

a tervezett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére kerestett egy gazdasági társaságot, amelytől a nyereségük felére tartottak igényt.

Mindezen túlmenően 2017 szeptemberében egy helyi politikus azzal kereste meg ugyanezen céget, hogy havi 3 millió forintért cserébe nem fogja a befolyását a cég ellenében érvényesíteni az ügyben. A gyanúsított ennek kapcsán legalább három alkalommal vett át alkalmanként 3 millió forint készpénzt.

A kiterjedt nyomozásban további eljárási cselekmények várhatóak.

Mint azt korábban megírtuk, Horváth Csaba, Zugló polgármestere a Facebook-oldalán szerdán azt közölte:

Az ügyészség munkatársai jelentek meg a Zuglói Polgármesteri Hivatalban, a Zuglói Közbiztonsági Nonprofit Kft.-nél, valamint az otthonomban.

A polgármester közölte, hogy egyelőre nem tudják az eljárás pontos okát, de mindenben együttműködnek az ügyészséggel.

Hadházy a Facebook-oldalán közzétett posztjában korábban azt írta, nem lepte meg a hír a házkutatásról, mivel korábban már halott olyan információkat, hogy ez be fog következni.

Hadházy elmondása szerint az ügy az általa „számlagyárként működő cégként” jellemzett SYS IT Services Kft.-t érintő nyomozáshoz kapcsolódik, mivel annak „lehetnek ellenzéki önkormányzatokat érintő szálai.”

A képviselő közölte, hogy „a SYS IT ügye a kormány legmagasabb köreihez vezet”, és a cég az elmondása szerint „egy nagyon komoly csalássorozat központi szereplője”. Az ügyben Hadházy információi szerint „érintett egyebek mellett a 4iG Nyrt. is, amelynek épp tegnap tette lehetővé a kormány, hogy megvásárolja az Antenna Hungáriát.”

Nyitókép: Koszticsák Szilárd/MTI

#Belföld#horváth csaba#zugló#korrupció#ügyészség

Címlapról ajánljuk