Belföld

Ukrán nagykövet: Számítunk Magyarország támogatására!

rtl.hurtl.hu

2022. február 22. 13:45

Nepop Ljubov szerint ebben a háborúban Ukrajna nem csak saját területét, hanem egész Európát védi Oroszországgal szemben. Állítja, országa létezését csak a NATO-tagság szavatolhatja.

Ebben a háborúban Ukrajna nem csak saját területét, de az egész Európát védi a nyugati értékek előretolt védoszlopaként – mondta az Azonnalinak  adott interjújában Nepop Ljubov, Ukrajna budapesti nagykövete, aki azután nyilatkozott, hogy Oroszország elismerte a két szakadár kelet-ukrajnai köztársaságot és csapatai megkezdték a bevonulást a területeikre. A diplomata úgy fogalmazott, talán néhányan Európában szeretnének ma kimaradni a konfliktusból, de nincs ilyen szerep a lehetőségek között.

Partnereink most dönthetnek arról, hogy támogatják-e Ukrajnát, és ezzel megvédik saját értékeiket, vagy az agresszor oldalára állnak – talán nem hangosan, hanem hallgatással

– fogalmazott.

A nagykövet szerint Ukrajna nem kapta ingyen szabadságát és függetlenségét, harcolt érte, akárcsak Magyarország. Ljubov az interjúban megköszönte Magyarország segítségét, amiért a koronavírus-járvány előtt sebesült katonákat és gyerekeket fogadtak a frontvonalról, segítettek egy orvosi rendelő felépítésében. Közölte, listát küldtek Magyarországra, hogy milyen katonai, illetve nem katonai felszerelésekre lenne égető szükségük.

Arra számítunk, hogy Magyarország támogatni fogja az Oroszországgal szembeni uniós szankciók szigorítását, hiszen korábban támogatta a Krím megszállása és az Ukrajna elleni agresszió miatt Oroszországgal szemben már bevezetett szankciók folytatását

– tette hozzá a nagykövet.

Ljobov szerint az az állítás, hogy Ukrajna semlegessége segítene megoldani az orosz-ukrán konfliktust, az orosz propaganda egyik mítosza.

„Semlegesek voltunk 2014-ben, amikor Oroszország elfoglalta a Krímet és katonai agressziót hajtott végre Donbaszban. Legyünk őszinték: ellenkezőleg, ha Ukrajna 2014-ben a NATO tagja lett volna, a Kreml soha nem mert volna megtámadni minket, és az egész világ nem kerülne a jelenlegi helyzetbe az Orosz Föderáció agresszív lépései miatt – mondta a nagykövet, aki szerint az országa NATO-tagsága nem csak Ukrajna, hanem a Nyugat számára is biztonsági garancia.

Emlékeztetett: Oroszország nem csak a 2015-ös minszki békemegállapodást  rúgta fel a Krím-félsziget és a kelet-ukrajnai területek 2014-es megszállásával már felrúgta az 1994-es Budapesti Memorandumot, amelyben az orosz állam garantálta Ukrajna területi egységét, cserébe pedig Kijev lemondott a területén lévő , egykori szovjet nukleáris fegyverekről.

Nyitókép: Nepop Ljubov – Fotó: Mónus Márton / MTI

 

#Belföld#ukrajna#nagykövet#oroszország#magyarország#háború

Címlapról ajánljuk