Belföld

Százmilliókat bukhat a BKV a januári metróbaleseten a biztosításuk miatt

rtl.hurtl.hu

2022. február 21. 8:56

Sokba került volna a kiegészítő biztosítás, így most a javíttatás fog sokba kerülni. 

Január közepén a hármas metró kőbánya-kispesti állomásán egy szerelvény a vörös jelzés ellenére indult el és ütközött össze a mellette lévő vágányon szabad jelzés mellett érkező kocsival. A Népszava értesülései szerint a keletkezett kárt nem téríti meg a biztosító.

A Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) Zrt. vezérigazgatója, Bolla Tibor a lap megkeresésére közölte: a társaság tavaly decemberben kötött vagyon- és felelősségbiztosítási szerződést az Uniqa Biztosító Zrt-vel, amely 1,278 milliárd forint ellenében vállalta a cég biztosítását 2024 decemberéig. 

Csakhogy a saját hibás káreseményekre nem terjed ki a fővárosi közlekedési vállalat szerződése, tekintettel arra, hogy a tömegközlekedési járművek saját hibás károkra kiterjedő casco-biztosítása további évi több százmillió forintos kiadást jelentene.

Bolla Tibor szerint mivel a BKV már elismerte, hogy emberi mulasztás okozta a balesetet, így az saját hibából történt káresemények számít. 

Ennek ellenére bízunk abban, hogy a biztosító méltányossági alapon megtéríti a kár egy részét. Erről már folynak a tárgyalások a BKV biztosítási alkuszának térítésmentes közvetítésével

 – mondta a vezérigazgató, aki azt is megerősítette, hogy az említett alkusz cég a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft., amely Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos érdekeltségébe tartozik. 

A kár értéke egyelőre nem tisztázott, mivel Bolla Tibor szerint „a hármas metró Kőbánya-Kispest metróállomás üzemi területén történt balesetben megsérült két szerelvény egyike még mindig rendőrségi zárlat alatt van”. Előfordulhat az is, hogy az érintett kocsik között lesz olyan, amit cserélni kell.

Nyitókép: Mihádák Zoltán / MTI

#Belföld#bkv#metró#hungarikum biztosítási alkusz kft.

Címlapról ajánljuk