Belföld

Könyörögtem, hogy megteszek mindent, csak ne vigyék el most a lányomat

rtl.hurtl.hu

2022. február 19. 16:27

Visszakapta lányát egy szegénységgel küzdő anya, akitől a gyámhatóság vette el gyermekét. A bírósági ítélet szerint valójában csak meg akarták büntetni az anyát, és nem a gyereken akartak segíteni.

Jogtalanul, alapvetően a szegénységre hivatkozva vette el 8 éves kislányát egy budapesti anyjától a gyámhatóság – számolt be a bírósági ítéletről az RTL Híradója. A ma már 10 éves Pálmának két évet kellett nevelőszülőknél töltenie a gyámhatóság döntése miatt.

Krisztina a Híradónak beszélt a szörnyű napról, amikor elvitték a gyermekét:

Elmentek érte az iskolába, és akkor elvitték. Amikor mentem, ugye a gyámhivatalnok az iskolában megjelent, akkor is könyörögtem neki, hogy megteszek mindent, csak ne vigye el most. Ő nem tud mit csinálni, mert a papírja már ott van, és vegyek erőt magamon, és segítsek a Pálmának abban, hogy ezt jól viselje.

Miután Krisztina férje hat éve meghalt, 19 négyzetméteren éltek hárman Pálmával és a nő beteg édesanyjával. A gyámhatóság a gyerek kiemelésekor arra hivatkozott, hogy a lakás kicsi és rossz állapotú, a penészes falak miatt nem elég higiénikus, és hogy az anya nem működött együtt a hatósággal.

Utóbbin azt értették, hogy munka közben nem vette fel a telefonját, állítja az anyát képviselő Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő civil szervezet. Boros Ilona, a TASZ jogásza szerint azt is kimondta a bíróság, hogy a gyámhatóság valójában csak meg akarta büntetni az anyát, mert szerintük nem viselkedett jól. Pedig nem lehet arra használni egy gyermekkiemelést, hogy megbüntessenek egy szülőt.

Az alapvető jogok biztosa már 2017-ben megállapította, hogy Magyarországon a gyermekek egyharmadát szegénység miatt veszik el a szülőktől. Ám a törvény szerint ezt csak akkor tehetnék meg, ha a szülő súlyosan veszélyezteti a gyerekét.

További részletek az esti Híradó riportjában:

Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#Híradó#gyámhatóság#anya#gyerek

Címlapról ajánljuk