Belföld

Publicus: A választók kétharmada megnézne egy miniszterelnök-jelölti vitát

rtl.hurtl.hu

2022. február 19. 6:40

A megkérdezettek harmada szerint Orbán Viktor el akarja kerülni a kellemetlen témákat, de nagyjából ennyien vélik úgy, hogy felesleges is lenne egy ilyen vita. 

Különösen az ellenzéki szavazók körében lenne igény egy miniszterelnök-jelölti vitára, a Publicus Intézet Népszavának készített felmérése szerint ugyanis 93 százalékuk szeretné látni, amint Orbán Viktor kormányfő kiáll az ellenzéki jelölttel, Márki-Zay Péterrel egy nyilvános érvelésre. A kormánypártiak körében ez az arány alig több mint 50 százalékos.

  • A megkérdezettek 34 százaléka szerint azért nem áll ki Orbán Viktor kormányfő vitázni Márki-Zay Péterrel, az ellenzék jelöltjével, mert fél a kellemetlen témáktól, 29 százalék pedig azt is megjelölte válaszként: fél, hogy alulmarad.
  • 31 százalék szerint viszont mindössze arról van szó, hogy amúgy is eleget vitatkozik a két oldal, ezért Orbán Viktor feleslegesnek gondolhatja a nyilvános érvelést, míg 19 százalék szerint nem akar egyenrangú félként mutatkozni Márki-Zay Péterrel.

Az emberek kétharmada egyébként biztosan megnézne egy miniszterelnök-jelölti vitát, további 5 százalékuk valószínűleg leülne a tévé elé, s csak alig negyedüket nem érdekelné egy ilyen műsor.

A hivatalos kormánykommunikáció szerint Orbán Viktor egyebek mellett azért utasította vissza a kihívást, mert a parlamentben éppen eleget vitázik az ellenzékkel. Illetve, a kormányerők szerint pontosan tudni lehet, mit és miért csinál a kabinet, ezért felesleges külön fórumot létrehozni, hogy erről bárkivel beszéljenek. 

Ezzel a magyarázattal a megkérdezettek nagyjából harmada egyetért, bőven több mint 50 százalékuk szerint viszont ez nem megfelelő indok. Nem meglepetésre az egyetértők döntő többsége kormánypárti szavazó, 78 százalékuk elfogadja azt a magyarázatot, ami az ellenzékiek közül csak 4 százaléknak elegendő. 

Nyitókép: Fischer Zoltán/MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

#Belföld#orbán viktor#márki-zay péter#miniszterelnök-jelölti vita

Címlapról ajánljuk