Belföld

Amerikai katonák hadgyakorlatoznak majd Magyarországon

rtl.hurtl.hu

2022. február 19. 10:50

Kétszáz katonát és páncélozott harcjárműveket küldhet az Egyesült Államok. Az USA európai parancsnokságának hivatalos közleménye szerint hadgyakorlat lesz – a korábbi megállapodások keretein belül.

Az Egyesült Államok várhatóan hamarosan bejelenti, hogy 200 amerikai katonát és páncolozott járműveket küld Magyarországra – vette észre az NBC News hírét a hvg.hu.

Joe Biden amerikai elnök az elmúlt napokban többször is arról beszélt, meggyőződése, hogy Oroszország hamarosan megindítja a támadást Ukrajna ellen. 

Az NBC News szerint az Egyesült Államok az orosz-ukrán konfliktus miatt küldi majd a katonákat Magyarországra, azonban az USA Európai és Afrikai Hadszíntéri Parancsnoksága által kiadott pénteki közlemény szerint a közös csapatok pusztán a 2021-ben elfogadott megállapodás keretei között hadgyakorlatoznak majd Magyarországon a Stryker csapatok részvételével.

Az nem egyértelmű, hogy az NBC értesülése és a parancsnokság közleménye ugyanarról a csapatmozgásról szól-e, de mindkettőben Stryker harcjárművek érkezését említik.

A közleményben mindenesetre külön kiemelik, hogy 

az intézkedés a már meglévő megállapodások eredménye.

Február 5-én egyébként Szijjártó Péter külügyminiszter azt mondta, 

vannak Magyarországon NATO-katonák, a Magyar Honvédség, amely NATO-egység. A Magyar Honvédség megfelelő állapotban van ahhoz, hogy megvédje az országot, tehát nincs szükség külső csapatokra.

A honvédelem.hu-n megjelent írás szerint február végén-március elején tartják meg a Bakony Harckiképző Központ újdörögdi gyakorlóterén a közös hadgyakorlatot, amelyre a napokban mintegy 130 amerikai katona érkezik negyven harcjárművel.

Pénteken egyébként több ezer gyereket evakuáltak Kelet-Ukrajnából Oroszországba, erről bővebben itt olvashat. Újabb hírek szerint a kiürítésről szóló videók közül legalább egy két nappal korábban készült, mint állítják, ami arra utal, hogy az intézkedés nem igazán vészhelyzeti, hanem előre tervezett.

Nyitókép: Román katonai rendész áll egy amerikai Stryker páncélozott harcjárművet szállító nyergesvontató mellett a Mihail Kogalniceanu katonai légi támaszponton, a Fekete-tenger partjánál fekvő Constancában február 11-én. Az Egyesült Államok Németországból Romániába vezényelt át mintegy 1000 amerikai katonát az orosz-ukrán feszültség miatt – Fotó: Andreea Alexandru/MTI/AP

 

#Belföld#oroszország#ukrajna#háború#egyesült államok

Címlapról ajánljuk