Belföld

Kocsis Máté szerint az államfőválasztáson számítanak a három korrupcióval vádolt fideszes képviselőre

rtl.hurtl.hu

2022. február 17. 15:26

A Fidesz frakcióvezetője úgy véli, Völner Pál, Boldog István és Simonka György sincs elítélve, így nincs akadálya a részvételüknek.

A választás tétje, hogy visszatér-e a Gyurcsány-Bajnai-korszak Magyarországra vagy sem – mondta Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője csütörtökön a kormánypárti frakciók balatonfüredi ülését követően tartott sajtótájékoztatón.

Kocsis hangsúlyozta: a baloldali kormányok idején „elvettek mindent az emberektől, amit el lehetett venni”, így a családtámogatásokat, az otthonteremtési támogatásokat, a 13. havi nyugdíjat, a 13. havi bért. Emellett megemelték a rezsiköltségeket, az adókat, és példátlanul magas volt a munkanélküliség. Ezzel szemben a mostani kormány visszaadta a 13. havi nyugdíjat és számos ágazatban emelte a béreket.

A Fidesz választási esélyeire vonatkozó újságírói kérdésre úgy fogalmazott:

Az esélyesek jelen pillanatban mi vagyunk. De ezt győzelemre váltani még sok munka lesz.

A frakcióvezető azt is bejelentette, hogy hivatalosan, egyhangúlag döntött a Fidesz és a KDNP frakciója arról, hogy Novák Katalin volt családügyi minisztert jelölik köztársasági elnöknek. Az államfőválasztás várhatóan március 10-én lesz az Országgyűlésben.

Novák első fordulóban megtörténő megválasztásához azonban szükség van a Fidesz és a KDNP frakciók kétharmados parlamenti többségére. Ha ezt nem sikerülne biztosítani, a kormánypártok a második fordulóban már egyszerű többségükkel élve is megválaszthatják Novákot az ellenzéki pártok közös jelöltjével, Róna Péterrel szemben.

Arra az újságírói kérdésre, hogy az április 3-i országgyűlési választásig, a kétharmados szavazások, például az államfő-választás kapcsán számítanak-e a korrupciós bűncselekményekkel vádolt Fidesz-képviselők, például Völner Pál, Boldog István és Simonka György szavazatára, Kocsis úgy reagált: egyik vád alá helyezett fideszes képviselő sincs elítélve, az ítélkezés pedig a bíróság dolga, nem az újságíróké.

Völner és a másik két képviselő szavazatára is szükségük lesz, és amíg a Kocsis szerint jogerősen elítélt DK-s önkormányzati képviselő, Czeglédy Csaba bent ülhet a szombathelyi közgyűlésben és az ellenzék közös képviselőjelöltje is lehet,

addig „ugyanilyen nyugalommal fogja engedni” a Fidesz-frakció a három megvádolt fideszes képviselő részvételét a parlamenti szavazásokon.

Nyitókép: Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője sajtótájékoztatót tart a Fidesz-KDNP kétnapos frakcióülése után Balatonfüreden 2022. február 17-én. – Fotó: Vasvári Tamás / MTI

#Belföld#fidesz#frakcióülés#balatonfüred#kocsis máté#völner pál#simonka györgy#boldog istván

Címlapról ajánljuk