Belföld

Publicus: A lakosság több mint fele megosztónak tartja Novák Katalint

rtl.hurtl.hu

2022. február 15. 6:36

A magyarok háromnegyede egy pártok felett álló, független köztársasági elnököt fogadna el.

Megosztóbbnak látja lakosság Novák Katalint, mint Áder János jelenlegi államfőt – derült ki a Publicus Intézet felméréséből, amelyet a Népszava ismertetett kedden. A kutatás szerint a magyarok háromnegyede egy pártok felett álló, független köztársasági elnököt fogadna el, ám a Fidesz elnökjelöltjét a megkérdezettek 54 százaléka inkább megosztónak tartja.

A kormánypárt híveinek majdnem fele (48 százaléka) is pártok felett álló elnököt szeretne, ám a jobboldali válaszadók majdnem ilyen arányban (42 százalékban) tartják elfogadhatónak azt is, ha az elnök valamelyik párt elkötelezett híve. Ezt a teljes lakosságnak mindössze 18 százaléka tolerálja, az ellenzéki összefogás szimpatizánsai kivétel nélkül elutasítják, és még a pártválasztásban bizonytalanok 83 százaléka sem fogadja el egy pártkatona köztársasági elnökké választását.

A Publicus kutatásából kiderül az is, hogy 

a leköszönő államfőt, a szintén fideszes Áder Jánost a megkérdezettek fele ugyan megosztó, vagy inkább megosztó politikusnak tartja, de 40 százalék úgy találja, hogy inkább egységet teremtő módon végezte munkáját. 

A vélemények szóródnak az ellenzéki oldalon: 

  • a Jobbik híveinek majdnem ötöde (18 százaléka) szerint egységet sikerült teremtenie, 
  • a Momentum-tábor 7 százaléka is így gondolja, 
  • az MSZP szavazói között azonban nincs, aki pozitívan értékelné Áder tevékenységét 
  • és a nyugdíjasok fele is megosztónak tartja.

Az ellenzéki tábor háromnegyede egyébként úgy vélekedett: akkor is kell elnökjelöltet állítani, ha lefutott a meccs. Az ugyanakkor meglepő, hogy még a kormányoldal válaszadóinak negyede is ezt mondta. Majdnem ugyanennyi Fidesz-KDNP hívő tartja Novák Katalint olyan politikusnak, aki államfőként is a jobboldal szekerét fogja tolni, az ellenzéki pártok szavazótábora viszont elsöprő többségben kizártnak tartja, hogy képes lesz pártatlanul betölteni a pozíciót.

Az ellenzék egyébként hétfőn nevezte meg saját államfőjelöltjét Róna Péter közgazdász személyében. Korábban felmerült Iványi Gábor metodista lelkész neve is, ám az ő nevezését – az ATV és a Népszava információi szerint – a Jobbik nem támogatta. 

Róna Péter a Népszavának azt mondta, az új kormánynak azonnal változtatnia kell az alkotmányon.

Nyitókép: Koszticsák Szilárd/MTI

#Belföld#novák katalin#köztársasági elnök#jelölés#róna péter

Címlapról ajánljuk