Belföld

Akár hónapokkal később is jelentkezhetnek a covid súlyos utóhatásai

rtl.hurtl.hu

2022. február 15. 10:00

A tünetek egyénileg eltérnek, de gyakran előfordul a szív- és érrendszeri megbetegedés, valamint az egyéb mentális, pszichés problémák.

Sokan keresik fel még légúti megbetegedéssel a háziorvosokat, de már a koronavírus omikron variánsa okozta ötödik hullám leszálló ágában vagyunk – mondta Békássy Szabolcs háziorvos kedden a Reggeliben.

Szerinte egyre gyakrabban igazolódik, hogy a légúti betegséget nem koronavírus okozza, hanem valamilyen más kórokozó. 

A koronavírus-fertőzés lehetséges szövődményeivel kapcsolatban azt mondta, 

a posztcovid-tünetek megegyeznek a korábbi vírusvariánsok okozta utóhatásokkal. 

Békássy Szabolcs szerint ezek a tünetek egyénileg eltérnek, de gyakran előfordulnak a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a mentális, pszichés problémák. 

A posztcovid-szindróma gyakran elhúzódó légúti tüneteket okoz. A betegségen átesetteknek érdemes szűrésre menniük, egy egyszerű ekg-vizsgálat például akár a háziorvosi rendelőben is megejthető – mondta, azt is megjegyezve, hogy a tüntetek gyakran csak hónapokkal később jelentkeznek.

Békássy Szabolcs szerint a betegségen átesetteknek érdemes D-vitaminnal, C-vitaminnal, cinkkel és szelénnel, valamint egészséges táplálkozással erősíteniük az immunrendszerüket. A testmozgás újrakezdését mindenkinek egyénileg kell mérlegelnie, de szerinte ha valaki enyhe tünetekkel vészelte át a betegséget, akkor néhány héten belül újra sportolhat. 

Nyitókép: Reggeli

#Belföld#koronavírus#járvány#posztcovid

Címlapról ajánljuk