Belföld

Metróbaleset: akár egymilliárd forintos is lehet a kár

rtl.hurtl.hu

2022. február 10. 10:36

A biztosító nem fizet, mivel a baleset emberi mulasztásból következett be.

Az egymilliárd forinthoz is közelíthet a január végi metróbaleset során keletkezett kár értéke – írta csütörtökön a Világgazdaság. A pontos összeg felmérése még nem kezdődött meg, mert a rendőrségi vizsgálat idejére az esetben érintett szerelvényeket elzárták, ezért eddig csak szakértői becslések születtek a helyreállítás költségeiről. Korábban százmilliós tételről volt szó.

A teljes kár várhatóan meg fogja haladni az 500 millió forintot, de jó eséllyel nem lépi át az egymilliárdos küszöböt.

A lap értesülése szerint az sem zárható ki, hogy az összetört metrókocsik között lesz gazdasági totálkáros is, azaz a javítás helyett olcsóbb lenne egy újat beszereznie a BKV-nak. A balesetben megsérült szerelvényeket kivonták a forgalomból.

A baleset helyszínén a pálya is súlyosan megrongálódott. Ennek javítása időközben javarészt megtörtént, de nem minden elemében. Így például a járművezetők által használt vasjárdák még hiányoznak, emiatt most fordítóbrigádok végzik a vonatok irányba állítását Kőbánya-Kispestnél.

A végső számla tehát még kérdéses, viszont az egyértelműen eldőlt, hogy a BKV-nak kell állnia. 

A biztosító ugyanis nem fizet, mivel a baleset emberi mulasztásból következett be.

Erre pedig nem terjed ki a fővárosi tömegközlekedési vállalat szerződése.

Január 22-én éjjel Kőbánya-Kispest metróvégállomás utasoktól elzárt területén egy metrószerelvény nekiütközött egy másiknak, ezért mindkettő kisiklott. Az egyik szerelvény nekiütközött egy harmadik, álló metrószerelvénynek is. A járművek utasokat nem szállítottak, a balesetben senki sem sérült meg. A rendőrség az eset körülményeit szakértők bevonásával vizsgálja. 

Nyitókép: Mihádák Zoltán/MTI

#Belföld#metró#baleset#kőbánya-kispest#szerelvény#hármas metró

Címlapról ajánljuk