Belföld

Francia síparadicsomban portyázott a szabolcsi kisközség falubusza, pedig nem lehetett volna ott

rtl.hurtl.hu

2022. február 10. 15:35

Legalább egy hétig volt Les Deux Alpes-ban Tiszabezdéd 13 milliós közpénzből vásárolt Mercedes kisbusza.

Franciaországi sítúrához használták a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszabezdéd közpénzből beszerzett kisbuszát. A község falubuszát a településtől 1600 kilométerre, a francia Alpok egyik síparadicsomában, a Les Deux Alpes egyik szállodája előtt fotózta le a 24.hu egyik olvasója, aki szerint a Snowattack sí-, snowboard- és zenei fesztiválra mehettek ki a járművel, amit legalább egy hétig látott január végén az egyik szálláshely előtt – írja a portál.

A 24.hu kiderítette, hogy a járműhöz 2015-ben a Darányi Ignác Terv keretében jutott hozzá a település, pontosabban a Tiszabezdéd Községért Alapítvány. Ez látható az kisbusz fóliázásán is.

A támogatás kizárólag a település külterületén megvalósuló falu- és tanyagondnoki, valamint egyéb szolgáltatáshoz vehető igénybe

 – idézi a portál a kancelláriaminiszter erről szóló rendeletét. Az alapítvány beszámolójából kiderül, hogy az autóra nyolcmillió forintos támogatást kaptak, a kisbusz 13,2 millió forintba került.

A lap kereste Daku Attilát, a község polgármesterét az ügyben, de választ nem kapott kérdéseire, pedig a polgármester tagja a Tiszabezdéd Községért Alapítvány kuratóriumának is. A kuratórium elnökével, Kulcsár Bertalannal hasonlóan jártak.

Tiszabezdéd az Magyar–szlovák–ukrán hármas határtól pár kilométerre található, csaknem kétezren lakják. Eddig nem a sítúráiról vagy a falubuszáról volt híres, hanem leginkább arról kivételes módon szinte sértetlenül megmaradt honfoglalás kori tarsolylemezről, amit a község területén találtak. Mondjuk régi eleink is portyáztak Nyugat-Európában, igaz, Mercredes helyett lóháton.

Nyitókép: illusztráció

#Belföld#darányi ignác terv#közpénz#kisbusz#síelés#francia alpok

Címlapról ajánljuk