Belföld

Jelentősen megnőtt az öngyilkossági kísérletek száma a járvány alatt

Mohos MátéMohos Máté

2022. február 8. 9:07

A lezárások és a megnövekedett alkoholfogyasztás is hozzájárulhatott a helyzet romlásához. A mentőktől megkérdeztük, hogy pontosan hány ilyen esethez szálltak ki az elmúlt időszakban, de „nem állt módjukban válaszolni” kérdésünkre.

Jelentősen megnövekedett az öngyilkossági kísérletet elkövetők száma a pandémia alatt – válaszolta kérdésünkre a Magyar Orvosi Kamara nevében dr. Lázár András Bence pszichiáter, a kamara Pszichiátriai Csoportjának vezetője.

„Nemcsak a befejezett öngyilkosságok, hanem az öngyilkossági kísérletek száma, és a depressziós tüneteké is megnőtt” – mondta a szakértő. Hozzátette: ezt tudományos folyóiratokban publikált eredmények is alátámasztják.

A járványnak szerinte kettős hatása volt erre: egyrészt a lezárások miatt nőtt meg az efféle kísérletek száma, másrészt az egészségügyi rendszer átstrukturálása miatt. Beszűkült a pszichiátriai ellátás, ezért „jóval inkább magukra vannak hagyva a mentális betegek”.

Emlékeztetett: az öngyilkossági kísérletek elkövetőinek mintegy kétharmada küzd valamilyen mentális betegséggel.

Arról is beszélt, hogy a MOK korábban írt a minisztériumnak és a Kórházi Főhatóságnak is az üggyel kapcsolatban. A szervezet már korábban is hiányolta, hogy Magyarországon nincsen úgynevezett „szuicid-nyilvántartás”, ami segíthetné nyomon követni azokat, akik a legnagyobb veszélyben vannak az öngyilkosságtól, és megelőzni az ilyen eseteket.

„Enélkül inkább tudományos közleményekre, és a KSH adataira lehet hagyatkozni” – mondta dr. Lázár.

A tapasztalat az, hogy a serdülő korosztály volt kitéve leginkább a karantén hatásainak. A 15-19 éves korosztályban is jelentős kiugrás történt az elmúlt két évben depresszív tünetekben.

Beszélt arról is, hogy jelentősen megnövekedett az alkoholfogyasztás a pandémia alatt, ez pedig jellemzően „húzza magával” az öngyilkossági számokat is. Szerinte a járvány után különös figyelmet kell kapnia az öngyilkosság-megelőzésnek, főleg az iskolákban.

Mik a pontos számok?

Az ügyben két közérdekű adatigénylést is eljuttattunk a hatóságokhoz. A Nemzeti Népegészségügyi Központ nevében azt írta Müller Cecília, hogy nekik nem állnak rendelkezésükre az adatok az öngyilkossági kísérletekről. Az Országos Mentőszolgálattól azt kérdeztük meg, hány ilyen esethez szálltak ki az elmúlt években. Ezt írták: mivel nem kötelesek kizárólag az adatigénylés miatt adatot gyűjteni, vagy „minőségileg más adatot, adatsort előállítani”, nem áll módjukban válaszolni.

Az adatokat mindenesetre kikértük a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől is, az ő válaszukra még várunk.

Fotó: Róka László / MTVA

Az öngyilkossági kísérletek számáról nem, de a véghez vitt öngyilkosságok számáról közöl adatokat a KSH is. Ezek szerint 2020-ban jelentősen – mintegy tíz százalékkal – többen lettek öngyilkosok, mint 2019-ben. Ezzel egy évtizedek óta csökkenő trend tört meg. Korábban a Reggeli is foglalkozott ezzel a témával.

Az járvány előtti évek csökkenő tendenciája dr. Lázár szerint a társadalmi közeg megváltozásának és az antidepresszánsok elterjedésének volt köszönhető.

A korábbi csökkenés ellenére Magyarország az öngyilkossági világlista felső harmadában van, nagyjából egy kategóriában az USA-val és Kazahsztánnal, Európán belül pedig vezetjük a sort Lettországgal, Litvániával, Szlovéniával és Belgiummal együtt. Az elmúlt időszakban Amerikában is növekedett az öngyilkossági kísérletek száma.

Korábban Gulyás Gergely is reagált az öngyilkosságok számának növekedésére az egyik kormányinfón. Szerinte nem a pszichiátriai ellátással vannak gondok, hanem kizárólag a lezárások okozták az ugrást. Azt mondta: a megoldást nem a pszichiátriai ellátás bővítése, hanem a karanténhelyzet elkerülése jelenti.

Ha ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123-as ingyenes lelki elsősegély-számot!

Nyitókép: Counselling / Pixabay

#Belföld#mok#öngyilkosság#kísérlet#mentő#depresszió#járvány

Címlapról ajánljuk