Belföld

Márki Zay Péter: Iványi Gábor személye számunkra, jobboldaliak számára is mértékadó

rtl.hurtl.hu

2022. február 8. 15:19

Három államfőjelölt is felmerült Iványi Gábor mellett az ellenzéki pártoknál – mondta az ellenzéki miniszterelnök-jelölt, aki Hódmezővásárhelyen tartotta évértékelőjét.

„Iványi Gábor személye számunkra, jobboldaliak számára is mértékadó. Egyrészt keresztény lelkipásztor, másrészt rászoruló embereken segít, olyanokon is, akiken a kormány sok esetben nem” – mondta az RTL Híradójának kérdésére Hódmezővásárhelyen Márki-Zay Péter, ahol polgármesteri évértékelő beszédet tartott a városházán. 

Az ellenzéki pártszövetség, az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje ugyanis nemrég kijelentette, hogy Iványi Gábort is el tudná képzelni ellenzéki jelöltként a köztársasági elnöki posztra. Márki-Zay szerint még az is lehetséges, hogy a fideszes szavazók is támogatni fogják Iványit, hiszen a lelkész Orbán Viktor két gyermekét is megkeresztelte.

Márki-Zay elmondta, hogy Iványi Gáboron kívül még három név merült fel az ellenzéki pártok tárgyalásain, sőt egy negyedik is szóba került, de riporteri kérdésre sem volt hajlandó elárulni a nevüket. 

A kormányfő-jelölt szerint az ellenzéki pártok konszenzusos döntést fognak hozni, hiszen az Országgyűlésben csak az ő képviselőik szavazhatnak az államfő-jelöltekre. Hozzátette: még az is lehet, hogy végül nem lesz saját jelöltje az ellenzéknek a Fidesz jelöltjével, Novák Katalinnal szemben. 

Az ellenzék választási programjának része ugyanis, hogy a köztársasági elnököt közvetlenül a választópolgárok választhassák meg, és ne úgy, ahogy az jelenleg történik: az államfőt az Országgyűlés képviselőinek kétharmada szavazza meg az első fordulóban, egyszerű többség a második fordulóban. 

A Fidesz-KDNP frakciószövetség továbbra is rendelkezik kétharmados parlamenti többséggel, így Novák Katalint nagy valószínűséggel az első fordulóban megválasztják majd még az április 3-i országgyűlési választás előtt, márciusban. Így Iványi Gábor jelölése pusztán szimbolikus lehet.

Nyitókép: Márki-Zay Péter / Facebook

#Belföld#márki-zay péter#iványi gábor#köztársasági elnök#államfő#novák katalin

Címlapról ajánljuk