Belföld

Másfél év múlva versenyt rendeznek benne, de az atlétikai stadionnak csak a váza áll

rtl.hurtl.hu

2022. február 7. 8:47

Ha az ellenzék nyer áprilisban, a nyakukba szakad a félkész stadion, amit nem is akartak.

Az atlétikai stadionnak még mindig csak a váza áll, pedig másfél év múlva világversenyt kellene benne rendezni. A projekt több hónapos csúszására utalnak a kedvezményeket biztosító, kapkodva kiadott kormányrendeletek, és a csepeli HÉV 8 hónappal meghosszabbított korábbi vágányzára is – írja a Népszava.

A Magyar Atlétikai Szövetség a verseny megrendezésének elnyerésekor abban bízott, hogy már 2019 végén megkezdődhet az építkezés. Az összesen 18 ezer négyzetméteres bemelegítő pályák, a hozzájuk tartozó klubházak, az árvízvédelmi védvonal kiépítése, valamint a Kvassay-zsilip magasítása, az ehhez tartozó infrastruktúra fejlesztés megvalósítására viszont csak tavaly december végén írták ki a tendert. Pedig a létesítményt nem elég a jövő augusztusi versenyre átadni, mivel a világbajnokság előtt kötelező próbaversenyeket rendezni.

A Népszava felelevenítette: a stadionnak helyet adó területet, pontosabban az azt birtokló céget nettó 16,5 milliárdért szerezte meg az állam. Az építészeti terveket az úszóarénát és az új Néprajzi Múzeumot is tervező Napur Architect szállította nettó 4,7 milliárdért. A bontást, illetve a területrendezést Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége, a Fejér-B.Á.L. Zrt., illetve visszatérő partnere, a Föld-Trans Kft. végezte el 4,1 milliárd forintért. A kivitelezőket meghívásos eljáráson választotta ki az ügynökség. A Mészáros gyerekek másik cége, a ZÁÉV, valamint az immáron Tiborcz István-közelinek számító Magyar Építő 150 milliárdért építi fel a stadiont és a kiegészítő projektelemeket. A műszaki ellenőrzést szintén baráti cég végzi 2,88 milliárdért. Ezek csak a nagyobb, nyilvános tételek, ráadásul nettó összegek.

A lap arról ír, hogy az ellenzék nagyon nehéz döntésekre kényszerülhet, ha áprilisban megnyerik az országgyűlési választást. Vaskos felár ellenében felgyorsítják a munkát, de kérdéses, hogy a kivitelezést elnyert két NER-cég, a ZÁÉV és a Magyar Építő mennyire lesz szolgálatkész vagy lemondják a világversenyt. Mindkettővel csúnya politikai kereszttűzbe kerülnének.

Nyitókép: Róka László / MTVA / MTI

#Belföld#atlétikai stadion#záév#mészáros lőrinc#stadion

Címlapról ajánljuk