Belföld

Nem biztos, hogy a koronavírus következő hulláma is ilyen enyhe lesz

rtl.hurtl.hu

2022. február 6. 17:24

A koronavírus-járvány ötödik hulláma fele annyi halálos áldozatot követelhet Magyarországon, mint a negyedik – számolta ki Vattay Gábor fizikus. A következő mutáció azonban lehet veszélyesebb, mint az omikron. Amerikai szakértők változtatnának az oltási protokollon, hosszabb időt hagynának ki két vakcinaadag között.

Az ötödik, omikron okozta járványhullám fele annyi áldozatot követelhet, mint a negyedik, amit a delta variáns okozott, mondta Vattay Gábor, az ELTE járványügyi modellezéssel is foglalkozó fizikusa az RTL Híradónak a Portfólión megjelent cikkéről.

Az RTL Híradó Késmárky András háziorvost is megkérdezte a járványhelyzetről. Szerinte bár az omikron enyhébb lefolyású betegséget okoz, egyáltalán nem biztos, hogy egy következő hullám is hasonló lesz.

Gyorsabban terjed, de az esetek jelentős részében enyhébb tünetekkel jár. Ez az egyik nagy különbség az ötödik hullámot kiváltó omikron variáns és a korábbi koronavírus-mutációk között. 

– mondta Vattay.

Méréseiből az látszik, hogy míg a delta variáns idején a napi halálozások átlagos száma meghaladta a 190-et, addig az ötödik hullám idején ez várhatóan a felére csökken majd. Szerinte 90-es napi átlaghalálozás körül fog tetőzni a hullám a jövő hét végén.

Vattay számításai szerint a negyedik hullám tizenegyezer áldozatával szemben az ötödik hullám 5500 áldozatot követelhet. 

Késmárky András háziorvos szerint az enyhébb variáns nem jelenti azt, hogy ezentúl nincs mitől tartani.

Ha csak arra gondolok, hogy esetleg egy delta vagy egy brit variánshoz hasonló állapot fog kialakulni, illetve olyan gyorsan fog terjedni, mint az omikron, akkor bizony felköthetjük mi is a gatyánkat

– mondta a Híradónak.

Miért tolnák el a második oltást az USA-ban?

A legutóbbi adatok szerint Magyarországon eddig több mint 6 millió 369 ezren kaptak oltást, közülük 6 millió 111 ezren a második, 3 millió 712 ezren pedig már a megerősítő, harmadik vakcinát is kérték. Közben az Egyesült Államok egészségügyi tisztviselői az mRNS vakcinák, azaz a Pfizer és a Moderna esetében változtatnának az oltási protokollon. 

Az első két adag közötti ajánlott kihagyást nyolc hétre hosszabbítanák, csökkentve ezzel a szívizomgyulladás kockázatát, és növelve a védőoltások hatékonyságát.

Késmárky András szerint a szívizom- vagy a szívburokgyulladás szövődményként jelenleg is nagyon ritkán fordult elő, előbbit kétmillióból húsz, utóbbit harminc esetben figyelték meg. De az új protokollal talán még ritkábbá válna.

Szerinte azzal, hogy kitolják az oltást, megakadályozzák azt a heves reakciót, ami a két oltás között lassan lecsengene, de a másik oltással újra fel lehet serkenteni. Ha ezt elnyújtják időben, akkor kisebb az esélye annak, hogy szívizomgyulladás alakuljon ki.

Arra a kérdésre, hogy itthon változik-e az oltási protokoll, az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt írta, egyelőre nem merült fel az mRNS vakcinák két adagja közötti idő növelése. Az alkalmazási előírást a gyártó határozza meg, az említett két vakcina pedig centrális engedélyű, vagyis az Európai Gyógyszerügynökség dönt minden változtatási szándékról.

Nyitókép: Késmárky András – RTL Híradó

#Belföld#omikron#vattay gábor#késmárky andrás#járvány#hullám#halál

Címlapról ajánljuk