Belföld

Rékassy Balázs: A nyájimmunitás küszöbén vagyunk

Mohos MátéMohos Máté

2022. január 17. 7:54

Az orvos alapesetben nem ajánlja a negyedik oltást, inkább a maszkok és tesztek ingyenessé tételét szorgalmazza.

Elsősorban az iskolások körében terjed az omikron, tőlük fog átterjedni az idősebb generációkra, mondta dr. Rékassy Balázs az RTL Klub Reggeli című műsorában hétfőn.

A szakember jó és rossz híreket is megosztott az omikronról. A gyorsan terjedő variáns enyhébb tüneteket okoz, mint az eddigi vírusváltozatok. Míg a delta esetében száz fertőzöttből nagyjából húsz került kórházba, az omikronosok közül százból nyolc az arány.

Azonban ez a variáns sokkal fertőzőbb, mint az eddigiek, így a nagy számok törvénye alapján a kórházba kerülők száma is növekedhet.

Újabb leterhelést várunk az egészségügyben

– mondta. Hozzátette: az új változat jelenleg elsősorban Nyugat-Magyarországon és Budapesten terjed.

Ő mindenkinek azt javasolja, hogy változatlanul vegye komolyan a járványt. Ha pozitívra tesztelt, egy hétig maradjon karanténban, illetve ne textilmaszkot, hanem FFP2 maszkot hordjon.

Szóba került az is, hogy Magyarországon a koronavírus-tesztek meglehetősen drágák. Szerinte „jó lenne, ha a kormány segítené az embereket a tesztelésben”. Ezt fontosabbnak tartja, mint a negyedik oltásra való buzdítást, ami szerinte csak azoknak szükséges, akiknek valamilyen különleges betegségük van, illetve azon időseknek, akik első két oltásként a Sinopharm vakcináját kapták meg.

Alapesetben ő nem ajánlja a negyedik vakcinát.

Szerinte a nyájimmunitás küszöbén vagyunk: a következő egy-két hónapban nagyon gyors lesz az omikron felfutása, utána tavasszal lassabb lecsengés várható. Ha nem üt be semmi komolyabb probléma, nyárra az oltottak magas száma és az omikron tarolása miatt a társadalom védett lehet a koronavírustól.

A teljes beszélgetést itt lehet megnézni.

Nyitókép: Reggeli / RTL Klub

#Belföld#rékassy balázs#omikron#variáns#negyedik oltás#hullám#koronavírus

Címlapról ajánljuk