Belföld

Teljes körű megfigyelést végez az EBESZ az áprilisi országgyűlési választáson

rtl.hurtl.hu

2022. február 4. 19:37

Összesen 218 megfigyelőt küld Magyarországra az európai szervezet, hogy ellenőrizze a választás tisztaságát.

Teljes körű választási megfigyelő missziót javasolt az április 3-i magyarországi parlamenti választásra az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) hivatala, a Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (OSCE/ODIHR) – írta a hvg.hu

Az úgynevezett igényfelmérő misszió januárban, a magyar kormány meghívására tanulmányozta Magyarországon a választásokkal kapcsolatos jogszabályokat, intézményi struktúrákat és beszélgettek választási szereplőkkel, az ellenzéki és a kormányoldalról is, illetve találkoztak állami szervek képviselőivel.

Ezek alapján vonták le azt a következtetést, hogy nem elegendő csak a választás környékére összpontosítani a megfigyelő missziót, hanem már azt megelőző egy hónapban megjelennek majd a szervezet képviselői.

A javaslat értelmében 18 hosszú távú megfigyelő érkezik Magyarországra, akiket majd kiegészít 200 olyan megfigyelő, akik április 3. előtt érkeznek röviddel és a választások után néhány nappal távoznak.

Az EBESZ képviselői a jelentés szerint az aggályok közé sorolták a Magyarországon kívül élő szavazók szállításának lehetséges megszervezését és a szavazatvásárlást, különösen a kiszolgáltatott csoportok, például a romák, valamint a vidéki közösségek körében.

Nyitókép: Szigetváry Zsolt / MTI

#Belföld#ebesz#országgyűlési választás 2022#megfigyelés

Címlapról ajánljuk