Belföld

Karácsony Gergely együtt oldaná meg Budapest és az agglomeráció gondjait

rtl.hurtl.hu

2022. február 4. 15:27

A főpolgármester elsősorban a közlekedési és településfejlesztési stratégiákat fésülné össze.

Felszámolná a Budapest-agglomeráció megosztottságot, és közös fejlesztési csomag kidolgozására kötne szövetséget a főváros könyezetében lévő településekkel Karácsony Gergely – írta meg a Telex.hu egy háttérbeszélgetésen elhangzottak alapján.

A főpolgármester elmondta: azért indított indított agglomerációs kampányt, és azért kérte fel a budapest-környéki települések polgármestereit, a fővárossal szoros kapcsolatban lévő városok vezetőit, valamint a térségért felelős, választott politikusokat, és képviselőjelölteket, hogy csatlakozzanak hozzá, mert közösek a problémáik, így a megoldásaik is csak közösek lehetnek, 3 millió embert érintő felelősségről van szó.

Úgy látja, hogy Budapest legnagyobb gondja, hogy az elszabadult ingatlanárak és a csökkenő életminőség miatt rengetegen költöztek ki a fővárosból, viszont ingáznak, ami miatt Budapest és a túlterhelődő agglomeráció egyaránt szenved. Ezen az alapon indult közös gondolkodás, ehhez gyártanának koncepciót az Egységben Magyarország Szívéért elnevezésű kezdeményezés keretein belül.

Karácsony kezdeményezését már azt követően bejelentette, hogy a Magyar Önkormányzatok Szövetségének agglomerációs tagozata megállapodott a koordinációról. A főpolgármester elsősorban a közlekedési és településfejlesztési stratégiákat fésülné össze, a konkrétumokról annyit árult el, hogy egyebek mellett 

a közös tömegközlekedési tarifa-rendszerben, a menetrendek összehangolásában, valamint az oktatási, egészségügyi és szociális ellátás arányosításában látnak lehetőségeket, de összehangolnák a kommunális szolgáltatásokat és az az építés szabályozást is.

A Telex szerint világos, hogy Karácsony ezen a módon veszi ki a részét az összefogott ellenzék kampányából, amit jelezhet az is, hogy a következő hetekben a Magyarország szíve program fórumait az Egységben Magyarországért rendezvénysorozataként látogatja majd végig.

Szombaton az agglomerációs-budapesti kampány első regionális fóruma Budakeszin lesz, ahol Szél Bernadett, aki Budakeszin az ellenzék közös jelöltje (Pest 02. sz. OEVK), Buzinkay György, az ellenzék közös szentendrei jelöltje (Pest 03. sz. OEVK), Hajnal Miklós, az ellenzék közös budai jelöltje (Budapest 03. sz. OEVK), valamint Szabó Tímea, az ellenzék közös óbudai jelöltje (Budapest 10. sz. OEVK) is előadást tart majd a főpolgármester oldalán.

Nyitókép: Kovács Tamás / MTI

#Belföld#karácsony gergely#egységben magyarországért#agglomeráció#budapest

Címlapról ajánljuk