Belföld

Márki-Zay Péter: Személyesen is megérintett az ellenem indított kampány

Kéri BarnaKéri Barna

2022. február 3. 17:04

Az Austin Powers Kicsi Énjét játszó színész épp annyi idősen hunyt el, mint amennyi most Márky-Zay. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt az RTL Híradónak adott interjúban elmondta, továbbra sem tett le arról, hogy vitázzon Orbán Viktorral.

Néhány napon belül olvasható lesz az ellenzék kormányprogramja – mondta az RTL Híradónak adott interjúban Márki-Zay Péter. Az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje továbbra sem mondott le arról, hogy nyílt vitában beszéljen az ország ügyeiről Orbán Viktorral. Szerinte ha a miniszterelnök nem vállalja a vitát, azzal saját választóit nézi le.

Márki-Zay azt mondta, személyesen is megérintette az ellene indított kormányzati kampány, amelyben az Austin Powers című sorozat szereplőjéhez, a 49 évesen elhunyt Verne Troyerhez hasolítják. 

Nagyon érdekes dolog, hogy ez az alacsony növésű, 81 centis úriember pont annyi idősen lett öngyilkos, ahány éves én most vagyok. 

Ez azért érdekes szerinte, „mert a Fidesz olyan szereplőt választott ennek a lejárató kampánynak az egyik fő emblematikus figurájaként, amivel éppen azokat a fogyatékossággal rendelkező, hátrányos testi adottsággal élő embereket sérti meg, akiknek a megsértését annyira zokon vették egy teljesen véletlen elszólásban” – fogalmazott. Márki-Zay ugyanis januárban fogyatékos fideszes propagandistáknak nevezett kormánypárti újságírókat. 

A kampánnyal foglalkozik

Az RTL Híradónak a kampány kezdete előtt adott interjúban az ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy szerinte nem volt elvesztegetett az előválasztás óta eltelt időszak, de az igazi kampány csak most indul be. Elkészült, és nemsokára megismerhető lesz az ellenzék kormányprogramja, és a plakátkampányuk is hamarosan indul. 

Márki-Zay Péter azt mondta: addig is kampányol, ameddig a hat párt a közös listán vitatkozik, ebben ugyanis még mindig nem sikerült megegyezniük.

Én minden olyan kérdést elengedtem ennek kapcsán, amely nem feltétlen szükséges ahhoz, hogy megnyerjük ezt a választást. 

Természetesen azokat a kérdéseket, amelyek feltétlenül szükségesek, azt nem tudom elengedni, és nem fogom elengedni.”

Arra a kérdésre, hogy ilyen kardinális kérdés-e például a három roma képviselő ügye, a miniszterelnök-jelölt azt mondta, „ilyen például, hogy betartsuk az ígéretünket. Én nem fogom elfogadni, hogy egy egymilliós közösséget megalázzunk azzal, hogy hitegettük őket három roma képviselő bejuttatásával, és ezt bárki meg akarja akadályozni. Ez nem elfogadható.”

Továbbra is vitázna

Márki-Zay nem tett le arról, hogy Magyarország legfontosabb ügyeiről vitázzon a miniszterelnökkel, bár mind Orbán Viktor, mind hódmezővásárhelyi riválisa, Lázár János kormánybiztos visszautasította a felkérést. „Számunkra az a fontos, hogy nyilvános vitában dőljön el, ki mit gondol az egyes kérdésekről, amik ezt az országot foglalkoztatják” – mondta erről. Szerinte Orbánnak és Lázárnak kell azzal elszámolnia a saját választóik felé, hogy elzárkóznak a nyílt vitától.

Márki-Zay bízik abban, hogy „a Fidesznek nagyon sok olyan korábbi vagy jelenlegi szavazója van, aki nem hajlandó olyan emberre szavazni, aki hazugságokkal, gyűlöletkampányokkal akarja korrupt hatalmát fenntartani.”

Ahogy arról az rtl.hu korábban beszámolt, Márki-Zay beszélt arról is, hogy mégis lesz közös köztársaságielnök-jelöltjük. Egyelőre több név is van a kalapban, a pártok pedig igyekeznek konszenzusra jutni, hogy ki legyen a végső köztársaságielnök-jelölt.

 

 

#Belföld#politika#márki-zay péter#ellenzéki összefogás#miniszterelnök-jelölt#Híradó

Címlapról ajánljuk