Belföld

Lökdösődésbe fulladt a közgyűlés, nemzetiségi lista nélkül maradt az Országos Roma Önkormányzat

rtl.hurtl.hu

2022. február 1. 9:09

Agócs János egy ponton felajánlotta, hogy visszalép, ha Farkas Félix is így tesz. 

Hajnalban, több mint 12 órás tanácskozás után kiabálásba és lökdösődésbe fulladt az Országos Roma Önkormányzat jelöltállító közgyűlése – írta meg a 444.hu.

 A testületnek február 1-ig kellett volna jelölnie valakit a roma nemzetiségi lista élére, aki legalább szószólóként, de megfelelő szavazat mellett akár országgyűlési képviselőként is reprezentálhatta volna a magyar cigányságot a Parlamentben. A közgyűlésről Hidvégi Balogh Attila, a RomNet főszerkesztője tudósított a facebook oldalán:

A képviselőknek abban sem sikerült megegyezni, hogy milyen feltételek mellett hajlandóak szavazni a jelölt személyéről. Novemberben szavaztak először, akkor meglepetésre nem a kormánypártot támogató Lungo Drom embere, a cigányság jelenlegi szószólója lett a jelölt. Farkas Félixnél több szavazatot kapott az ORÖ elnöke, Agócs János. Azonban a Lungo Drom az Alkotmánybírósághoz fordult és eljárási hibákra hivatkozva megsemmisítették a novemberi szavazás eredményét.

Januárban elősént a Népszava számolt be arról az azóta az RTL Híradóhoz is eljutott hangfelvételről, amelyen Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos – részben a Roma Közéleti Akadémia, részben az általa vezetett főigazgatóság révén – szerződéseket kínált az ORÖ azon képviselőinek, akik „ebben a körben benne vannak”. A kormánybiztos, aki a Belügyminisztériumhoz tartozó Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója is, a hangfelvételen olyan kijelentéseket tesz, hogy „aki ebbe a körbe beült, szerintem rosszul nem jár”, „még fogok hozni lehetőségeket, ebben ne legyen kétségetek”, „félre ne értsétek, ez nem megvásárlás, én senkit nem akarok megvásárolni”.

Agócs János hétfőn egy ponton azt ajánlotta, visszalép a jelöltségtől, ha azt Farkas Félix is megteszi, utóbbi azonban hajthatatlan volt. Hajnali három óra után arról is döntöttek, hogy a jövő héten egy rendkívüli közgyűlést tartanak majd, ahol az Országos Roma Önkormányzat feloszlatásáról fognak szavazni a képviselők.

Az RTL Híradó a Szojka-felvételekről szóló riportját itt nézheti meg:

Nyitókép: Hidvégi Balogh Attila / Facebook

#Belföld#országos roma önkormányzat#agócs jános#farkas félix

Címlapról ajánljuk