Belföld

Rogán hivatala állami hirdetésekkel erősíti a baloldalinak látszó médiacsoportot

rtl.hurtl.hu

2022. január 28. 12:56

Rogán Antal barátjának érkezése után megindultak az állami költések a Pesti Hírlapnál. 

Közepes méretű médiabirodalom került Shabtai Michaelihez, Rogán Antal grúz-izraeli barátjához, aki a letelepedési kötvénybiznisz idején lett ismert a magyar közéletben. A cél az állami források átfolyatása mellett a kormánykritikus közönség finomhangolása lehet – írta meg a 444.hu.

December 31-én jelentette be a Michaeli, Schwartz & Brit Zrt. kiadóvállalat, hogy megvásárolta a Klasszik és a Jazzy Rádiókat üzemeltető Magyar Jazz Rádió Kft.-t. A kiadóvállalat ezzel egyidejűleg megvette a Pannon Plakát Kft. közterületi hirdetővállalatot is, ami nagyjából 600 óriásplakáthelyet birtokol országszerte. A Michaeli, Schwartz & Brit Zrt. ezzel jelentős szereplője lett a médiapiacnak:

portfóliójukhoz tartozik a 168 óra hetilap és az ingyenesen terjesztett Pesti Hírlap napilap, ezek online kiadásai, az Elle magazin, továbbá az említett rádiócsatornák és plakátcég. 

A vállalatnak két tulajdonosa van: Milkovics Pál és Shabtai Michaeli.

A gyógyszerész végzettségű grúz-izraeli Shabtai Michaeli tavaly nyáron 50 százalékos részesedést vásárolt a kiadóban. Az üzletember több mint harminc éve él Magyarországon, a lap szerint ma már Rogán Antal és Habony Árpád körének legmegbízhatóbb embereként emlegetik. Korábban a Direkt36 dokumentumokkal igazolta, hogy szerepet vállalt az Oroszországban letelepedési kötvényeket forgalmazó – Liechtensteinben bejegyzett – VolDan Investments Limited működésében. 2016-ben Michaeli feltűnt a Monavis tanácsadócég Aulich utcai irodája előtt készült Index-felvételeken Nikoloz Gilauri volt grúz miniszterelnök és Irakli Rekhviashvili egykori gazdasági miniszter oldalán is, amint épp üzleti ügyeket tárgyalnak Rogán Antal bizalmasának irodája előtt, ahol korábban a miniszter és Habony is vendég volt. Michaeli a Media1-nek adott interjújában Rogánt évtizedes barátjának nevezte, de tagadta, hogy valaha üzleti kapcsolatban álltak volna, miként a kötvényprogramban való érintettségét is. 

2021 nyarán, Michaeli felbukkanása után megindultak az állami költések a portfólió irányába. 

A Telex korábbi összesítése szerint – 2021. október 1. és november 8. között – listaáron összesen 177 millió forint értékben jelentek meg hirdetések a Pesti Hírlapban. Ebből 113 milliót tettek ki különböző kormányzati hirdetések, 59-et a saját lapcsoport egyéb kiadványainak hirdetései és összesen 4,2 millió forint érkezett piaci ügyfelektől. 

Döntő arányban a kormány maga hirdetett a lapban, méghozzá az oltás népszerűsítése miatt, de a miniszterelnök október 23-i beszédének is jutott hely. Ezekről a hirdetésekről kivétel nélkül a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda alá sorolt Nemzeti Kommunikációs Hivatal döntött. 

Korábbi cikkünk szerint tavaly több mint 110 milliárd forintot helyezett ki kommunikációs és rendezvénszervezési feladatokra a Nemzeti Kommunikációs Hivatal.

Nyitókép: Kovács Tamás / MTI

 

 

 

 

 

 

 

#Belföld#168 óra#pesti hírlap#nemzeti kommunikációs hivatal

Címlapról ajánljuk