Belföld

Egyre elutasítóbbak a magyarok a kötelező oltással szemben egy kutatás szerint

rtl.hurtl.hu

2022. január 25. 18:44

A fiatal korosztály nagyon ellene van, míg az idősebbek támogatnák az intézkedést.

A magyar lakosság többsége már nem híve a koronavírus elleni oltások kötelező bevezetésének – derült ki a Pulzus Kutató napi.hu számára készített januári közvélemény-kutatásából. Az ezerfős reprezentatív mintán elvégzett felmérésben

a válaszolók 59 százaléka mondta, hogy nem tenné kötelezővé a koronavírus elleni vakcinát, míg tavaly novemberben még 44 százalékuk vélekedett így.

A kötelező oltás mellett állt januárban a lakosság 41 százaléka. Tavaly novemberben még 39 százalék gondolta ugyanezt, az akkori felmérésben további 17 százalék bizonyos munkakörökhöz kötötten elfogadta volna a bevezetését.

A kötelező oltás támogatottsága a januári felmérés eredménye szerint független volt a válaszoló nemétől, nagyjából ugyanolyan arányban álltak ki mellette, illetve utasították el a nők és a férfiak, mint az átlagos eredmény.

Korcsoportonként vizsgálva a válaszokat a trend hasonló, mint novemberben: a legfiatalabbak utasítják el a legnagyobb arányban a kötelező oltást, míg a legidősebbek éppen fordítva vélekednek, ők lennének a legelfogadóbbak a bevezetésével. 

A felmérés szerint az alapfokon iskolázottak és az érettségizettek közel kétharmada utasítja el a kötelező oltás bevezetését, szemben a diplomások 48 százalékával.

Nyitókép: Balogh Zoltán / MTI

#Belföld#koronavírus#kötelező oltás#közvélemény-kutatás#covid#oltás#vakcina

Címlapról ajánljuk