Belföld

Ha ezeket a tüneteket tapasztalja fertőzés után, gyanús, hogy long covidban szenved

rtl.hurtl.hu

2022. január 24. 9:22

Szívdobogás, vérnyomás-problémák, zsibbadás, pszichés betegségek. Ezek mind lehetnek a post covid vagy a long covid tünetei, és főleg a fiatalokat érintik.

Az influenzából való felgyógyulás után nem jellemzőek a maradványtünetek, ezzel szemben a covidnál számos ilyet megfigyeltek – mondta Mangó Gabriella háziorvos az RTL Klub Reggeli című műsorában hétfőn. Mint mondta, ez a jelenség főleg fiataloknál, középkorúaknál jelentkezhet. 

Ilyen tünetek a heves szívdobogás, a vérnyomás-ingadozás, az izomfájdalmak, a féloldali zsibbadás, a hőhullámok vagy az éjszakai izzadás. Sőt pánikbetegség és depresszió is jelentkezhet.

A háziorvos szerint eddig is ismertek olyan kórokozókat, amelyek fertőzés esetén sejten belülivé válnak, ezért kiirthatatlanok a szervezetből. A koronavírus ilyen – mondta Mangó Gabriella. 

Egy amerikai kutatásban post covidos és long covidos betegek boncolásakor a szövettani metszetekből kimutatták a vírust az agytörzsi részben és a szívizomzatban is – tette hozzá. 

A háziorvos azt tanácsolja, hogy akinek két-három hónapja folyamatosan ilyen tünetei vannak, mindenképpen forduljon orvoshoz.

A várandós műsorvezető, Nádai Anikó rákérdezett a szakértőnél, hogy nem járt-e még le a negyedik oltásnak szánt Pfizer-féle vakcinák szavatossága, jól teszi-e, ha kismamaként beadatja. Mangó válasza szerint előfordulhat, hogy ezeknek csökken a hatóanyag-tartalmuk, mire beadják őket, de szerinte az is jobb, mintha semmilyen védelem nem lenne.

A teljes beszélgetést itt lehet megnézni:

Nyitókép: Salvatore Di Nolfi/MTI/EPA/Keystone

#Belföld#post covid#long covid#koronavírus#háziorvos#szívdobogás#izomfájdalom

Címlapról ajánljuk