Belföld

Orbán Viktor: Az emberek eligazodását segíti a „Magyarország előre megy” szlogen

rtl.hurtl.hu

2022. január 21. 6:23

A kormányfő a Kossuth rádiónak adott interjút.

Orbán Viktor a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban arról beszélt: az omikron vírusvariáns egy új kihívás, a szakemberek szerint szélsebesen terjed, de kevésbé veszélyes, mint a korábbi variánsok.

A mai adatokat a miniszterelnök már látta, ez alapján

nő a fertőzöttek száma, a lélegeztetőgépeken lévők száma viszont csökken, a kórházi kezelésre szorulók száma pedig lassabban nő, mint az omikronnal fertőzötteké.

Felidézte: február 15-étől érkezik az oltottsági igazolvány, erről bővebben ebben a cikkünkben olvashat. 

Támad a baloldal

A miniszterelnök szerint a baloldal támadja a kormány védelmi intézkedéseit, ez pedig sértő az orvosokra, kórházakban dolgozó szakemberekre nézve, mert leértékeli az egészségügy munkáját. Az egészségügyi rendszer mindent megtesz azért, hogy az embereknek segítsenek, amikor azonban az ellenzék azt mondja, hogy az egészségügy gyenge, abban szerinte benne vannak például az orvosok is. Az egész gépezet olyan színvonalon működik, hogy egyetlen magyarnak sem kell szégyenkeznie – magyarázta a kormányfő.

A kínai vakcinákról folyó vitát szerinte könnyen zárójelbe lehet tenni, mivel azt a WHO akkreditálta. Komoly nemzetközi szervezetek foglalkoznak azzal, hogy melyik vakcina használható, Orbán Viktor nem venné magának a bátorságot, hogy vakcinaminősítés ügyében véleményt alkosson, mivel ez egy szakmai kérdés.

Jó a jelmondat

Magyarország előre megy, nem hátra – a jelmondatról Orbán Viktor az mondta: a politika valamilyen rokonságban van az irodalommal. Ha a jelmondatról megkérdeznénk 10 embert, kilenc nagyjából ugyanabban az asszociációs körben válaszolna, de mindannyian mást mondanának – magyarázta. Ez a mondat az utóbbi 12 évről szól Orbán Viktor szerint, és jól írja le a helyzetünket, jó segítséget nyújt az embereknek az eligazodáshoz.

2010-ben ugyanis szerinte Magyarország egy nehéz helyzetbe juttatott, csődközelben lévő ország volt, de kemény munkával a korábbi baloldali kormányzás bűneit kijavították.

Ráadásul nemcsak 2010-ig követtek el hibákat és bűnöket, az ezek kijavítására tett kormányzati intézkedéseket nem támogatták az ellenzéki politikusok a parlamentben, például nem szavazták meg az adócsökkentéseket – tette hozzá.

Az egészségügy magánosításáról

Amikor magyar egészségügy magánosításáról beszélünk, emögött a kitapintható az üzleti érdek, Orbán Viktor szerint pedig a baloldal érdekelt abban, hogy üzleti lehetőségeket nyissanak a nagytőke és a külföldi tőke előtt az egészségügyben. Senki sem beszél a magántőke ellen, mondta Orbán Viktor, hozzátéve: a biztosítottak pénzét nem fogjuk odaadni nekik, a befizetett adót a közegészségügy fenntartására használják. A Magyar Orvosi Kamara is egyetért azzal, hogy ne magán, hanem közegészségügy legyen Magyarországon.

Olyan egészségügyet még nem láttam, amin ne lehetne javítani, a magyaron is kell – mondta Orbán Viktor. Nincs semminek vége, az egészségügyet azért is fejleszteni kell, mert a tudomány fejlődik, de ez nem azt jelenti, hogy az államnak ebből ki kell vonulnia.

Akinek sok pénze, annak minden rendszer jó, de sokan vagyunk, sokan vannak, akinek nincs sok pénze – tette hozzá.

Új erők a határra

Nő a migrációs nyomás, Orbán Viktor szerint nő az illegális határátlépések száma. A miniszterelnök elmondta: néha megfordul a határvidéken, beszél a katonákkal, szerinte a lakosság nincs tudatában annak, hogy ezek az emberek milyen kemény munkát végeznek. Az állandó készenlét viseli meg leginkább őket, folyamatosan figyelni kell, mert ha nem figyelnek, alul-felül már jönnek is – magyarázta a kormányfő.

2022-ben két hét alatt 4200 határsértőt fogtunk el, ha ezt arányosítjuk az évre, nagyon nagy szám jön ki, mondta, hozzátéve: át kell alakítani a határvédelem rendszerét, új erőket bevetni.

Hogy a fenyegetés mennyire nem múlt el, azt az unió belügyi biztosának véleménye is alátámasztja Orbán Viktor szerint. A svéd biztos szerint a bevándorlók nélkülözhetetlenek a gazdaság számára. A magyar gazdaság helyreállításához nem szeretnénk, ha bevándorlók vagy migrációs szervezetek részt vennének, akkor sem, ha rövidtávon ez olcsóbb lenne, a magyarok ebből nem kérnek.

A magyarok mindig várkapitányok is egyben – tette hozzá.

2015 óta ez nekünk, magyaroknak mintegy 600 milliárd forintunkba került, ennyit kellet áldozni arra, hogy biztonságban tudhassuk Magyarországot és az Európai Uniót, közben pedig Brüsszel „hátba lő minket”. Ez a pénz nagyjából ugyanannyi, mint az idei szja-visszatérítés – tette hozzá. 

Orbán közölte: sohasem mondjuk, hogy a muszlim felnőttek kiváltják a hiányzó keresztény gyerekeket. Tudni akarjuk, hogy kire hagyjuk, amiért megdolgoztunk. Szerinte így gondolkodunk, és nem is akarunk megváltozni, ez okoz kulturális különbséget az Európai Unióban.

Nyitókép: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

#Belföld#orbán viktor#koronavírus#interjú

Címlapról ajánljuk