Belföld

A „közúti erőszak” megfékezéséért indítottak petíciót civilek

rtl.hurtl.hu

2022. január 20. 17:09

30 km/órás sebességkorlátozást és a több száz lóerős járművek visszaszorítását is követelik.

A „közúti erőszak” megszüntetéséért indítottak petíciót civil szervezetek, arra figyelmeztetve, hogy a jelenlegi közlekedési rendszer évente ötven halálesetet és félezer súlyos sérülést eredményez.

A kezdeményező Levegő Munkacsoport, és a petíciót támogató Cargonomia, Kávézz a helyszínelővel, Közlekedő tömeg, Magyar Közlekedési Klub, Sétáló Budapest, Város és Mobilitás Intézet, valamint a Velo Budapest szervezetek emlékeztetnek, hogy az év első halálos balesete már január 7-én megtörtént, egy 37 éves nőt feltuningolt sportautóval ütött el egy férfi.

Felvetődhet, hogy miért szükséges Budapest belső városrészében, az I. kerületi Attila úton egy 240 km/h sebességet is elérni képes járművel közlekedni, de a reflektorfényt az egyéni hibák helyett elsősorban a rendszerre kell irányítanunk

– áll a petícióban. Az aláírók Karácsony Gergely főpolgármestertől és Fürjes Balázs államtitkártól azt várják, hogy kezdeményezzenek olyan változtatásokat, amelyek emberközpontú közlekedési rendszert eredményeznek: így például vezessenek be 30 km/órás általános sebességkorlátozást Budapesten Brüsszel, Graz, Párizs és más európai városok mintájára, csillapítsák a főútvonalak forgalmát, a közlekedési szabálysértési bírság megállapításánál vegyék figyelembe a jármű tömegét és értékét, illetve alakítsanak ki összefüggő, kerülőktől mentes kerékpárút-hálózatot.

A petíció szövege szerint a jelenlegi közlekedési rendszerben a legfontosabb cél a járművek gyorsasága, a halálos és súlyos áldozatok elkerülése háttérbe szorul, az áldozatok pedig többnyire a közlekedés leggyengébb résztvevői, a gyalogosok és kerékpárosok.

Ez olyan közlekedési rendszer, amely lehetőséget ad 300 lóerős, akár két tonnás dzsipekkel is száguldani utcáinkon, miközben sok esetben szabálytalannak titulálja, ha gyalogosan szeretnénk keresztezni az utcát nagyobb kerülők nélkül (például az Attila úton)

– írják a civilek.

Nyitókép (illusztráció) – MTVA/Bizományosi: Róka László

#Belföld#közlekedés#petíció#levegő munkacsoport#sebességkorlátozás

Címlapról ajánljuk