Belföld

Megint távolmaradtak a kormánypárti képviselők a nemzetbiztonság rendkívüli üléséről

rtl.hurtl.hu

2022. január 18. 11:34

A bizottsági ülésen a Sztojka- és a Völner-ügyekről lett volna szó. Az ellenzéki képviselők így a zárt ülés napirendjét sem tudták elfogadni. 

A kormánypárti képviselők távolmaradása miatt határozatképtelen volt az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának keddi zárt ülése, amelyen a Völner Pál volt igazságügyi államtitkárt érintő korrupciós ügyről és Sztojka Attila kormánybiztos kiszivárgott hangfelvételéről kérdeztek volna a képviselők.

Az ülés után a testület ellenzéki tagjai – Stummer János (Jobbik) elnök, Molnár Zsolt (MSZP) és Ungár Péter (LMP) – közös sajtótájékoztatójukon azt mondták, nem lepte meg őket, hogy a kormánypárti képviselők nem vettek részt a tanácskozáson, majd ismertették az ellenzéki összefogás nemzetbiztonsági programjának néhány pontját.

Elhangzott: az együttműködő ellenzéki pártok kormányra kerülésük esetén 

  • visszaállítanák a nemzetbiztonsági bizottság ellenőrzési jogkörét, 
  • felülvizsgálnák visszamenőlegesen is a titkosítások gyakorlatát, valamint a nemzetbiztonsági célú titkos adatgyűjtés engedélyezési eljárását, 
  • a nemzetbiztonsági szolgálatoknál pedig béremelést hajtanának végre.

Az ellenzéki képviselők a zárt ülés napirendjét sem tudták elfogadni a kormánypárti képviselők távolmaradása miatt. Így az ügyészség és az Alkotmányvédelmi Hivatal munkatársai hiába jelentek meg a parlamentben, nem tudták őket kérdezni az ellenzéki képviselők.

Nem ez az első eset, amikor a Fidesz-KDNP-s képviselők miatt nem lehet megtartani az ülést. A Pegasus-botrány kirobbanása után például szintén nem jelentek meg, így nem tudott összeülni a testület.

Nyitókép: Máthé Zoltán/MTI

 

#Belföld#nemzetbiztonsági bizottság#kormánypárt#fidesz-kdnp#sztojka-ügy#völner-ügy#végrehajtói kar

Címlapról ajánljuk