Belföld

Elemzők: Esélyesebb az ellenzék 2022-ben, mint négy éve

rtl.hurtl.hu

2022. január 13. 8:13

Mindkét oldali közvélemény-kutatók vitáztak az április 3-ra kiírt országyűlési választások várható lefolyásáról. Abban egyetértettek, hogy az egyéni kerületek eredményei sokat nyomnak majd a latban.  

Célegyenes címmel tartotta meg az első idei kerekasztal-beszélgetést az ismertebb közvélemény-kutató cégek képviselőinek részvételével szerdán a Republikon Alapítvány, amiről a 444 tudósított. Závecz Tibor, a Závecz Research vezetője szerint a 2018-as parlamenti választások előtt az akkori felmérések szerint az volt a kérdés, hogy lesz-e újabb Fidesz-kétharmad, vagy sem. Most, a 2022-es választások előtt viszont még a győztes kiléte is kérdéses.

Závecz szerint az ellenzék szerinte az előválasztással végre maga is felépített egy sztorit, és szoros versenyre kényszerítheti a kormányt. Az ellenzék támogatottsága dinamikusan változik, míg a Fidesz támogatottsága nagyjából stabil, változatlan. Az elemző hangsúlyozta: a közvélemény-kutatásokban nemcsak a kormánypárti vagy ellenzéki listák támogatottságát kell nézni, hanem az egyéni választókerületeken belüli méréseket is. Utóbbiak közül sokban szoros eredmény várható

A kormánnyal szerződésben álló Nézőpont Intézet igazgatója, Mráz Ágoston Sámuel szerint viszont minden második szavazó a Fidesz listájára szavazna, míg az ellenzék 43 százalékon áll, és akár Gattyán György pártja és a Kutyapárt is elvihet voksokat a baloldalról. Azzal Mráz is egyetértett, hogy az egyéni választókerületek sokat fognak számítani, ahogy sok múlik azon is, mit hisznek el az esélyekről a választók.

Márpedig a Nézőpont mérései szerint most a szavazópolgárok 65-70 százaléka szerint a Fidesz fog nyerni 2022-ben.

Závecz szerint a kampányban a kormány célzottan igyekszik jóléti intézkedésekkel kedveskedni egyes társadalmi csoportoknak, fiataloktól nyugdíjasokig – akár Kádár János idejében –, és ez hatékony eszköz lehet a szavazótáboron túli vagy nem elkötelezett választók megszólítására.

„A sertéscomb árával foglalkozni normál esetben egy helyettes államtitkár szintje kéne legyen. Ki van matekozva gondolom, hogy az ő megítélése segít ezeken az ügyeken” – mondta az elemző Orbán Viktor miniszterelnök szerdai bejelentéséről egyes termékek hatósági árának befagyasztásáról.

Mráz Ágoston Sámuel szerint okos döntés volt a kormányfőre bízni az árbefagyasztás bejelentését, hiszen „Orbán még a Fidesznél is népszerűbb, hiba lenne nem rájátszani”. A Nézőpont vezetője szerint az ellenzék részéről hiba volt a rezsicsökkentést és a migrációt tematizálni, és példaként említette Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt migránsszámlálóját. Az ellenzéki szövetség fő témái az infláció, a korrupció és a jogállami kérdések maradtak, ám „utóbbiról megtanulta az ellenzék, hogy nem elég erős történet” – jelentette ki Mráz.

A Republikon Intézet elemzője, Virág Andrea szerint az ellenzéknek hiba lenne nem kihasználni a koronavírus-járványt a kampányban, mert annak mindenki a saját bőrén érzi következményeit. Jó irány viszont, hogy jogállami problémák helyett inkább a megélhetési kérdésekkel foglalkozik az ellenzék.

Nyitókép: Ellenzéki vezetők a 2021. október 23-án Budapesten tartott összpárti rendezvényen. – Fotó: MTI

#Belföld#országgyűlési választás 2022

Címlapról ajánljuk