Belföld

Gattyán György tudomásul vette az ellenzék elutasítását, önállóan is elindulnak

rtl.hurtl.hu

2022. január 12. 14:54

A milliárdos vállalkozó elfogadta, hogy az ellenzéki összefogás nem kíván együttműködni vele, de nem adja fel, minél több választókerületben szeretne jelöltet állítani.

Tudomásul vették az elhangzottakat, töretlenül folytatják a munkát, mert hisznek abban, hogy Magyarországnak le kell számolnia a múlttal, és mélyreható változásokra van szüksége. Ezt nyilatkozta az Indexnek Gattyán György arra reagálva, hogy Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt és Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke is egyértelművé tette, hogy nem kívánnak együttműködni a milliárdos vállalkozóval.

Ahogy arról két napja beszámoltunk, Gattyán György nyílt levélben ajánlotta fel segítségét az ellenzéki összefogásnak. Az írta, célja a kormányváltás biztos és zökkenőmentes megvalósítása, nem pedig annak késleltetése vagy megakadályozása.

Január 17-ig várt választ arra, elfogadják-e programpontjait:

  • a közbeszerzési rendszer strukturális átalakítása, digitalizálása mesterséges intelligencia és big data segítségével
  • 10 százalékos béremelés az állami közoktatásban dolgozók részére, a bérek inflációkövetővé tétele
  • alanyi jogon járjon laptop minden 14. életévét betöltött, állami közoktatásban tanuló fiatalnak
  • a teljesen állami tulajdonban lévő nonprofit vállalatok hirdetési kiadásai összesen ne haladják meg a 10 milliárd forintot
  • a közmédia költségvetésének jelentős csökkentése

Gattyán György, a Megoldás Mozgalom elnöke az Indexnek arról is beszélt, hogy nyílt levele nem csak az ellenzéki összefogás vezetőinek szólt, hanem minden, változásért tenni akaró embernek is, aki komolyan gondolja, hogy a jelenlegi állapotokon változtatni kell. Amennyiben a most megszólítottak nem csatlakoznak hozzájuk a határidő lejártáig, akkor önállóan folytatják programjuk végrehajtását. 

Gattyán György szerint pártja működik, „a szervezet hatékony” és „a támogatók köre egyre gyarapszik”. A milliárdos közölte: az a céljuk, hogy minél több választókerületben állítsanak jelöltet. 

Márki-Zay Péter a Magyar Hangnak reagált Gattyán György ajánlatára. Azt mondta, hogy a különböző, az összefogott ellenzékkel szemben indulni készülő pártok általában a Fidesz érdekében lépnek fel, sok közülük a Fidesz reklámfelületein kommunikál. Indulásuk az ellenzéki szavazók elbizonytalanítását és megosztását szolgálja – mondta a közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt. 

Egy kérdés lesz áprilisban, Fidesz vagy nem Fidesz. Aki nem az összefogott ellenzékre adja a szavazatát, az a Fidesz korrupt, egyre inkább pártállami struktúrájának a hatalmon maradását szolgája 

– fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy Gattyán Györgyöt is a Fidesz érdekében fellépők közé sorolja-e, Márki-Zay Péter azt mondta, az általa elmondottakból szerinte egyértelmű, hogy „ki hová tartozik”.

Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt mondta: Gattyán György és pártja, a Megoldás Mozgalom nem vett részt az ellenzéki előválasztáson, ezért nem kívánnak foglalkozni a felvetésével.

Nyitókép: Gattyán György, a Docler cégcsoport alapító-tulajdonosa a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központban tartott adományátadáson 2020. május 7-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

#Belföld#gattyán györgy#megoldás mozgalom#ellenzéki összefogás#márki-zay péter#fidesz#orbán viktor

Címlapról ajánljuk