Belföld

Jakab Ferenc virológus: Nem fog véget érni a járvány az ötödik hullámmal

Mohos MátéMohos Máté

2022. január 10. 12:21

Szerinte hosszú távon szelídülhet a koronavírus, de egyelőre a hangsúly azon van, hogy hosszú távon, és nem azon, hogy szelídül.

Jakab Ferenc pécsi virológus szerint valószínűleg olyan sokan fogják elkapni az omikron variánst, hogy az országos szintű immunizálást fog eredményezni. Szerinte azonban ezzel nem lesz vége a történetnek, mivel a nem oltottak természetes védettsége hónapokon belül le fog csengeni.

A Forbes-nak nyilatkozó Jakab szerint a koronavírus

hosszú távon leszelídül egy omikronhoz hasonló, szezonális, enyhe vagy középsúlyos felsőlégúti tüneteket okozó fertőzéssé, jelen pillanatban ezt még azért nem látjuk, ez inkább hosszabb távon valószínű.

A jövőben ő csökkenő intenzitású és alacsonyabb elérésű, enyhébb tünetekkel járó járványhullámokra számít. De az sem kizárt, hogy esetleg súlyos tüneteket okozó mutációk is megjelennek.

Elmondta: az új variánsok kialakulását gyorsítja az oltatlanok magas száma, mert amíg a virus nagy mértékben tud terjedni, addig a mutációra is több lehetősége van. Fél attól, hogy – habár az omikron általában kevésbé súlyos betegséget okoz – a nagy számok törvénye alapján a sok fertőzöttből lesz annyi kórházi ápolásra szoruló, hogy leterheljék az egészségügyi rendszert.

A kutató a PTE-n társaival vakcinát és orrspray-t is fejleszt a koronavírus ellen. Elmondta: mindkét project jól halad, már az állatkísérletes szakasznál tartanak. Jakab korábban az RTL Híradónak is beszélt a járványról.

Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#jakab ferenc#virológus#szakértő#koronavírus#omikron#ötödik hullám#járvány

Címlapról ajánljuk