Belföld

Merkely Béla: Az omikron „mintha kicsit más vírus lenne”

rtl.hurtl.hu

2022. január 7. 15:58

Az új nemzetközi ajánlások szerint öt napig kell karanténban lenniük azoknak, akik elkapták a vírust, ezt követően pedig öt napig ffp2-es maszkot kell hordaniuk.

Nincs szükség a központi járványintézkedések szigorítására – mondta az RTL Híradónak Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, aki szerint inkább az átoltottság arányán kellene javítani.

„A teljes oltás valójában három oltást jelent” – fogalmazott, azt is megjegyezve, hogy azok szervezete is immunizálódott valamelyest, akik csak egyetlen adag koronavírus elleni vakcinát adattak be maguknak, de az elérhető maximális védelmet csak azok szerezték meg, akik már mindhárom oltást megkapták.

Merkely Béla azt mondta, a negyedik hullám csúcspontja után fokozatosan esett vissza a napi fertőzésszám, ha pedig ezt a tendenciát tartottuk volna, akkor most napi ezer új esetről lehetne beszélni. Ezzel szemben naponta legalább hatezren kapják el a betegséget – mutatott rá.

Az újabb, ötödik hullámért a nyugat-európai tapasztalatok alapján az omikron változat a felelős, ez pedig a Semmelweis Egyetem rektorának elmondása szerint „mintha kicsit más vírus lenne”, mint a brit vagy a delta mutáns.

Tünetei a következők:

  • torokkaparás,
  • fejfájás,
  • köhögés,
  • orrfolyás
  • láz, de általában nem tart két napnál tovább,
  • szezonális felsőlégúti betegséghez hasonlít, nem azt érzi a beteg, hogy az egész szervezetét igénybe veszi.

Merkely Béla azt javasolja, hogy aki érzi magán ezeket a tüneteket, csináljon antigén gyorsteszet, az ugyanis igen nagy hatékonysággal mutatja ki a fertőzést. A tünetmentes betegeknél viszont közel sem ennyire hatékony a gyorsteszt.

A rektor az új nemzetközi ajánlásokat idézve azt mondta, hogy igazolt betegség esetén és enyhe tünetek mellett legalább öt napig kell karanténban maradni és utána öt napig kell ffp2-es maszkot hordani. Szoros kontaktszemélyek esetén, ha a gyorsteszt negatív eredményt mutat, akkor 10 napig javasolt ffp2-es maszkot viselni.

Merkely Béla hangsúlyozta, hogy hiába okoz az omikron variáns enyhébb tüneteket, az oltatlanok esetében továbbra is megvan annak a veszélye, hogy a beteg kórházi segítségre vagy lélegeztetésre szorul. Ez igaz a fiatalok esetében is. 

Az egyetlen megoldás a három oltás, az teljes védettséget ad

– mondta, azt is megjegyezve, hogy az omikron variánsnak rendkívül nagy a terjedési sebessége.

A rektor szerint egyébként a háromszorosan oltottaknál nincs szükség a mozgás korlátozására, csak maszkhasználatra, így esetükben azt sem tartja indokoltnak, hogy ne vegyenek részt közösségi eseményeken.

A favipiravirról azt mondta, az ambuláns betegeknek adták, a kórházban fekvőknek remdesivirt javasoltak. 

Már úton vannak viszont azok az új gyógyszerek, amelyek hatékonynak tűnnek a betegség ellen

– mondta.

A Merkely Bélával készült interjút hosszabban is megnézheti az alábbi videóban. 

Nyitókép: Cseke Csilla / MTI

#Belföld#merkely béla#oltás#koronavírus#járvány#járványkezelés

Címlapról ajánljuk