Belföld

Lejárt a versenyhivatal türelme: eljárás indul a KFC, a Burger King, a Borsodi, a Dreher és a Heineken ellen

rtl.hurtl.hu

2022. január 6. 15:20

Az italbeszerzésre vonatkozó új szabályokat akarja érvényesíteni a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) több hónapnyi türelmi időt követően versenyfelügyeleti eljárásti ndított a KFC-vel, a Burger Kinggel, a Dreherrel, a Borsodival, és a Heinekennel szemben, írja az MTI. A versenyhivatal a vendéglátóipari italbeszerzésre hozott új szabályzást érvényesítené.

A hazai vendéglátóhelyeknek tavaly augusztus elsejéig kellett összhangba hozniuk gyakorlatukat a Kereskedelmi törvény új szabályaival, melyek célja az, hogy visszaszorítsa a kizárólagos italbeszerzési szerződéseket, illetve az, hogy elősegítse a kisebb italgyártók piacra lépését.

A vizsgálatok során ellenőrzik, hogy a vendéglátósok legalább két különböző gyártó termékeit kínálják-e az előírt italkategóriákban (sör, üdítő, gyümölcslé, ásványvíz).

A GVH szerint valószínű, hogy két hazai gyorsétteremlánc – a KFC, illetve a Burger King – nem tartja be ezt, és továbbra is kizárólag egyetlen gyártó termékeit értékesíti egyes italkategóriákban.

Az eljárások másik részében azt vizsgálják, hogy a cégek italkészleteik legfeljebb 80 százalékát szerzik-e be ugyanazon gyártótól az egyes italkategóriákban. Ez alól csupán egy kivételt határoz meg a jogszabály, ha a vendéglátóhely biztosítja legalább egy kisüzemi sör folyamatos csapolását.

A hivatal szerint három, jelentős piaci erővel rendelkező sörgyártó – a  Dreher, a Borsodi és a Heineken – egyaránt kizárólagosan szerződött egyes vendéglátóhelyekkel, vagyis azok gyakorlatilag teljes sörkészletüket a nagy gyártók egyikétől szerezték be. Egyúttal valószínűleg egyes szerződő vendéglátóhelyek esetében nem teljesült az általános elvárás, hogy legalább két különböző sörgyártó termékeit vegyék fel az itallapra.

A versenyfelügyeleti eljárások megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozások a feltételezett jogsértést elkövették. 

Az eljárások célja a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítása. Az eljárásokra hat hónapot szánnak, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb hat hónappal meghosszabbítható.

Nyitókép: Varga György / MTI

#Belföld#gvh#borsodi#heineken#burger king#kfc#sör#ital#dreher#vizsgálat

Címlapról ajánljuk