Belföld

„Kijelentette, hogy én az ő kreálmánya vagyok, nélküle én nem viszem semmire. Sem az úszósportban, sem az életben”

rtl.hurtl.hu

2022. január 5. 11:30

Szilágyi Liliána Gyarmati Andreánál talált menedéket. Újabb részletek derültek ki az úszónő megpróbáltatásairól. 

Hargitay András, az úszószövetség korábbi szövetségi kapitányának Feszített víztükör című könyve alapján a Telex arról ír, hogy a Szilágyi családon belüli viszonyok elmérgesedéséről az edzők már 2016-ban is tudtak. Szilágyi Liliána múlt héten beszélt először a nyilvánosság előtt arról, hogy az apja gyerekkorától kezdve bántalmazta. Szilágyi Zoltán tagadta a vádakat és azt kérte lányától, hogy ne használja a nevét. Az olimpikon húga, Szilágyi Gerda nyílt levélben állt ki apja mellett. 

A Telex szemléje szerint  Hargitay András 2018-as könyvében meglepő részletességgel írta le, mi történt a családban a 2016-os londoni Eb előtt. A 4×100-as mix váltót Hargitay úgy szerette volna összeállítani, hogy pillangón Szilágyi úszik. Az edzője, Kovács László azt kérte, hogy beszéljen a versenyzővel. A lány akkor elmesélte neki, hogy csúnyán összeveszett az édesapjával, aki emiatt nem is ment ki az Eb-re. Szilágyi Liliána a beszélgetés egy pontján úgy fogalmazott:

Kijelentette, hogy én az ő kreálmánya vagyok, nélküle én nem viszem semmire. Sem az úszósportban, sem az életben. Már az is csoda, hogy az edzőmet kiengedte ide. Én meg akarom mutatni apámnak, hogy nélküle is boldogulok.

Hargitay szerint „rebesgették, mondogatták a zuhanyhíradóban, hogy a Sziszi így, meg úgy. De hát ezekre azért nem lehet adni." Felvázolta az edzőknek a helyzetet, akik állítása szerint már mindent sokkal jobban tudtak, nem lepődtek meg a veszekedés hírén.

A könyv szerint Szilágyi Zoltán azt mondta a szakvezetőnek, megtiltotta Kovács Lászlónak, hogy a lányával foglalkozzon, és ő sem adja a nevét többé a felkészüléséhez, a felkészülését sem finanszírozza tovább.

Ha a lányom a saját útját akarja járni nélkülem, hát tessék. Meglátjuk, mire viszi

– mondta. Hargitay abban bízott, hogy az apának lesz annyi belátása, hogy a dolgok rendeződnek, de nem így lett.

A kapitány még a 2016-os riói olimpia előtt váratlanul kapott egy telefont Gyarmati Andrea Európa-bajnok úszótól, aki elmondta: amióta Szilágyi Liliána (aki a féltestvére, Gyarmati Eszter lánya) eljött az apjától, nála lakik. 

Titokzatos feljelentő tett keresztbe

Szilágyi Liliána rövid ideig Floridában tanult és edzett, ennek az időszaknak egy titokzatos feljelentés vetett véget. Olimpiai tizedik helye után Szilágyi válogathatott az amerikai egyetemi sportösztöndíjak között, választása végül Floridára esett, Gainesville-be került, a nagy nevű Gregg Troyhoz, aki az amerikai olimpiai bajnok Ryan Lochte edzője is volt. Kinttartózkodása néhány hónap után félbeszakadt, ugyanis valaki Magyarországról arról tájékoztatta az egyetemet, hogy kapott már fizetést a hazai kluboktól, ezért nem minősíthető amatőrnek.

A Telex szerint az amerikai szabályok e téren rendkívül szigorúak: aki kap fizetést vagy az itthon a legjobb élsportolóknak járó Gerevich-ösztöndíjat, annak az egyetem máris fizetőssé válik, így elő kell teremteni legalább 15 ezer dollárt (közel ötmillió forintot), hogy befejezhesse tanulmányait. Így jobb híján Szilágyi Liliána hazatért.

Itthon a brazil Arilson Silva lett később az edzője, 2019 januárjában igazolta le a Ferencváros, 2020 elején Shane Tusup lett az edzője, majd 2020 decemberében arról jött a hír, hogy szünetelteti pályafutását.

Nyitókép: Kovács Tamás / MTI

#Belföld#szilágyi liliána#gyarmati andrea#hargitay andrás#szilágyi zoltán

Címlapról ajánljuk