Belföld

Bruttó 200 ezer forinttal nőhet Kövér László fizetése márciustól

Lőrincz TamásLőrincz Tamás

2022. január 3. 13:05

Az országgyűlési képviselők fizetése akár 75 ezer forinttal is emelkedhet márciustól, így a bruttó alapbér az 1,3 millió forintot is elérheti. Ennél azonban szinte minden parlamenti politikus többet keres majd, a bizottsági helyek után, valamint a különböző tisztségekért ugyanis pluszpénz jár. Kövér László házelnök fizetése akár 200 ezer forinttal is magasabb lehet. De lakásbérlésre is több juthat a képviselőknek, és az eddigieknél drágább ajándékokat is elfogadhatnak majd. 

Az országgyűlési törvény 2018-as módosítása értelmében a képviselők mindig az előző évi bruttó átlagkereset háromszorosának megfelelő összeget vihetnek haza, azaz ahhoz, hogy fizetésemelést kapjanak, nincs szükség új előterjesztésre vagy szavazásra, a béremelés náluk automatikus. A jogszabályt három éve csak a kormánypárti képviselők (és a német nemzetiségi szószóló) szavazták meg.

Az idei évre szóló statisztikai adat ugyan még hiányos – csak a január-szeptemberi adatokat közölte a KSH –, de Varga Mihály pénzügyminiszter múlt keddi Facebook-posztjában 2021-re nézve 428 ezer forintos átlagkeresetről írt. Tavaly ugyanez az érték még 403 ezer forint volt, így 

ha a várakozásoknak megfelelően valóban 25 ezer forinttal nő az idei átlagbér, akkor a képviselők fizetése ennek háromszorosával, 75 ezer forinttal emelkedik majd.

Ezzel a bruttó alapbér 1 millió 284 ezer forintra emelkedne, ám a képviselők további bevételre számíthatnak a bizottsági tagságuk után.

  • Egy bizottsági tagság esetén az alapbér 1,2-szerese (1 millió 540 ezer forint) a fizetés,
  • míg két bizottsági hely esetén már annak az 1,4-szerese, azaz csaknem 1,8 millió forint.

A frakcióvezetők az átlagbér hatszorosát keresik, így a fizetésük márciustól akár a bruttó 2,5 millió forintot is átlépheti, és 428 ezer forintos átlagbérrel számolva ugyanennyit vihetnek majd haza az országgyűlés alelnökei is.

Fotó: Kovács Attila

A bizottsági elnökök fizetése 2,2 millió forint, míg az alelnököké 1,9 millió forint lehet az emelés után.

A legjobban egyébként Kövér László házelnök járhat majd, az ő fizetése ugyanis az alapbér 2,7-szeresének megfelelő összeg, azaz több mint nyolcszor annyit keres, mint egy átlagos magyar munkavállaló. Értelemszerűen az emelés is nagyobb mértékben érinti őt, 

márciustól akár 200 ezer forinttal is nőhet a fizetése, így már csaknem bruttó 3,5 millió forintot vihet majd haza.

A képviselők ugyanakkor fizetésükön felül számos egyéb juttatást kapnak, amelyek szintén az alapilletményhez igazodnak, így ezek is emelkednek majd. Lakásbérletre például 27 ezer forinttal többet, az alapilletmény 35 százalékát költhetik el (csaknem 450 ezer forintot), míg mobiltelefon-költségekre annak 5 százalékát (64 ezer forintot). 

Irodabérletre az alapilletmény 70 százalékának megfelelő összeg számolható el, így márciustól erre a célra várhatóan 50 ezer forinttal többet, csaknem 900 ezer forintot költhet el minden képviselő.

Az emelés azzal is jár, hogy a képviselők az eddigieknél drágább ajándékokat is elfogadhatnak a munkájuk során. Ezek értéke a törvény szerint nem lehet több mint az alapilletmény összege, ha pedig ennek a tizenketted részét meghaladja, akkor a képviselő köteles feltüntetni a vagyonnyilatkozatában.

Nyitókép: Koszticsák Szilárd /MTI

 

#Belföld#fizetés#országgyűlési képviselő#alapbér#alapilletmény#átlagbér#kövér lászló

Címlapról ajánljuk