Belföld

Márki-Zay: Én már jóval Orbán előtt keresztény voltam

rtl.hurtl.hu

2022. január 2. 9:42

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje a The Guardian brit lapnak nyilatkozva arról is beszélt, hogy ő már akkor templomba járt, amikor Orbán még a kommunista KISZ-ben volt.

Márki-Zay Péterről jelent meg egy részletes összeállítás a brit The Guardian hétvégi számában, amelyet a 444.hu is szemlézett. Egy jobboldali kívülálló, aki baloldali támogatással győzheti le Orbánt – így mutatják be a cikkben az ellenzék miniszterelnökét.

Én már jóval Orbán előtt keresztény voltam. Orbán még mindig a kommunista ifjúsági mozgalomban volt, amikor én már minden vasárnap templomba jártam, a kommunista időkben

– nyilatkozta a lapnak Márki-Zay Péter a The Guarian online cikke szerint.

Az összeállítás azzal indul, hogy megemlítik, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje brüsszeli látogatásakor elment ahhoz az ereszcsatornához, amelyen az azóta lemondott Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselője távozott egy meleg orgiáról. A cikkben azt írják, hogy Márki-Zay ezzel a politikai akcióval a kormánypártok képmutatására kívánta felhívni a figyelmet, miközben hangsúlyozta az LMBTQ-jogok iránti elkötelezettségét és a konzervatív hitvallást.

A lap bemutatja Márki-Zay Péter előéletét és politikai debütálását a Fidesz fellegvárának számító Hódmezővásárhelyen. Megemlítik: két nappal azután, hogy bejelentette, elindul a 2018-as polgármester-választáson, elbocsátották munkahelyéről, majd öt térfigyelő kamerát szereltek fel az utcájában. A cikk szerint a kormánybarát média kegyetlen támadásokat indított a felesége ellen, újabban pedig amerikai kémnek, CIA-ügynöknek és Gyurcsány eszközének nevezik.

A lap megszólaltatta László Róbertet, a Political Capital választási szakértőjét, aki azt mondta: senki sem számított arra, hogy az ellenzéket vezető baloldali és centrista pártokat egy jobbról érkező kívülálló irányíthatja majd. Szerinte 16 év után először van valódi esélye az ellenzéknek a győzelemre.

Hegedűs Dániel, a berlini German Marshall Fund munkatársa is nyilatkozott a lapnak, aki a felmérések alapján azt mondta, Márki-Zay még nem növelte az ellenzék támogatottságát, a legtöbb felmérés szoros versenyt mutat. A helyzet ugyanakkor rosszabb, mint azt a közvélemény-kutatások mutatják – mondja a szakértő, mert szerinte a választókerületek Fidesz általi átrajzolása előnyhöz juttatta a kormánypártot. 

Az egységes ellenzéknek legalább 3-5 százalékkal több szavazatot kell szereznie ahhoz, hogy többséget szerezzen a magyar országgyűlésben. Ez óriási különbség, és a közvélemény-kutatások alapján még nem látjuk ezt az előnyt 

– mondta Hegedüs Dániel.

Nyitókép: Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere a Transparency International Magyarország konferenciáján egy VI. kerületi étteremben 2019. december 9-én. Fotó: MTI / Mohai Balázs

#Belföld#márki-zay péter#választás#orbán viktor#fidesz#ellenzék#guardian#lászló róbert

Címlapról ajánljuk