Belföld

A lemondatott MOB-elnök védelmére kelt Schmitt Pál

Mohos MátéMohos Máté

2021. december 30. 13:36

Sajnálja, hogy távoznia kell Kulcsár Krisztiánnak, aki szerinte tehetséges sportvezető, csak rossz tanácsadókra hallgatott.

Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tiszteletbeli elnöke, volt köztársasági elnök sajnálja Kulcsár Krisztián elnök távozását, írja az MTI.

Krisztián tehetséges, több nyelvet beszélő sportvezető, de úgy érzem, hogy rossz tanácsadókra hallgatott

– mondta Schmitt azt követően, hogy csütörtökön a MOB közgyűlése 24 nem és 18 igen, valamint egy érvénytelen szavazat mellett megvonta a bizalmat az elnöki posztot 2017 óta betöltő Kulcsáról.

Schmitt arról is beszélt: jövő májusban lesz 80 éves, így a Nemzetközi Olimpiai Bizottság előírása szerint 2022 végéig töltheti be posztját a szervezetben. Az utódlásával kapcsolatban annyit mondott: a NOB-nak 206 tagországa van, de csak 100 tagja, és vannak országok, amelyek egynél több személyt delegálnak, így nem törvényszerű, hogy az ő helyére magyar sportvezető kerül majd, hiszen a választásnál több szempontot vesznek majd figyelembe.

Ugyanakkor több magyar sportvezetőt is alkalmasnak tart arra, hogy átvegye a szerepét. Felhívta a figyelmet arra, hogy a NOB a távozása után sem marad magyar tag nélkül, hiszen a sportolói bizottságban Gyurta Dániel megbízatása még további két évig szól.

Schmitt Pál 2012-ben mondott le államfői posztjáról, miután kiderült, hogy kisdoktori disszertációját szinte teljes egészében plagizálta.

A MOB tagságában az utóbbi időben egyre többen kritizálták Kulcsár tevékenységét, amiért vezetése alatt csökkent a MOB-közgyűlés létszáma. Emellett több legendás sportoló is elveszítette tagságát a testületben, és több, a magyar sporthoz kötödő szervezet és sportklub is kiszorult a közgyűlésből. Ők korábban nyílt levelükben azt írták, hogy Kulcsárnak távoznia kell.

Nyitókép: Kulcsár Krisztián és Schmitt Pál a MOB novemberi közgyűlésén. Fotó: Soós Lajos / MTI

#Belföld#kulcsár krisztián#mob#schmitt pál#sajnál#közgyűlés#elnök#lemond

Címlapról ajánljuk