Sport

Távoznia kell Kulcsárnak és a főtitkárnak is azok szerint, akik kikerültek a Magyar Olimpiai Bizottságból

rtl.hurtl.hu

2021. december 29. 6:54

Csütörtökön tart rendkívüli közgyűlést az olimpiai bizottság.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, Kulcsár Krisztián és a főtitkár Vékássy Bálint távozását kérik azok a szervezetek, amelyek kikerültek a MOB-ból. A bizottság csütörtökön tart rendkívüli közgyűlést, ahol Kulcsár bizalmi szavazást kezdeményez a tisztségéről.

Most több ilyen szervezet közös közleményt juttatott el az MTI-hez, amiben azt írják: „a MOB jelenleg hatályos alapszabálya nem felel meg az olimpiai mozgalom hazai hagyományainak, nem biztosítja a közgyűlés hagyományosan bevált működését, funkcióit, tekintélyét, legitimitását.”

A közlemény aláírói között van:

  • A Sportegyesületek Országos Szövetsége,
  • a Magyar Paralimpiai Bizottság,
  • a Magyar Edzők Társasága,
  • a Magyar Sportújságírók Szövetsége
  • és a Magyar Sportjogász Társaság is.

Ezek a szervezetek a MOB-ban évtizedekig az alapszabályban garantált képviselettel rendelkeztek, de onnan a legutóbbi változtatással kikerültek.

A nyilatkozat szerint azért csak most fejezik ki aggályaikat, mert „senki sem akart olyan színben feltűnni, hogy a saját pozícióját félti, az egyéni érdekeit a közös ügy elé helyezi. Mindenki nyelt egyet, önmérsékletet tanúsított, mert bíztunk abban, hogy az elnök és a főtitkár végső soron jót akar, a magyar sport érdekében dolgozik, és nem akartunk éppen mi a megújulás akadálya lenni”.

Most viszont úgy látják, hogy súlyosan visszaéltek a bizalmukkal. „A szervezet és a létszám drasztikus megváltoztatása csupán azt a célt szolgálta, hogy az őt megválasztó közgyűlés helyett, illegitim módon, tisztújítás nélkül egy teljesen új, a saját képére formált MOB-közgyűlést hozzon létre az elnök. 

Olimpiai bajnokokat, mesteredzőket, a magyar sportot évtizedek óta – és sikeresen – szolgáló, köztiszteletben álló MOB-tagokat söpörtek ki a közgyűlésből egy tollvonással, s mindezt úgy, hogy igen cinikus módon velük magukkal íratták alá az erről szóló ítéletet, a jóhiszeműségükkel végtelenül visszaélve

– írták.

Azt is elpanaszolták: „a sporton kívülről érkező, óhatatlanul tájékozatlan személyiségek, mint jelölőbizottság mögé bújva próbálták meg helyettesíteni a régi tagokat a saját jelöltjeikkel. Mindezt azért tehették, mert a bizalmunk sokáig kikezdhetetlennek tűnt, ám végül már az elnökség is érezte, hogy vállalhatatlan, ami történik és megálljt parancsolt a roppant káros folyamatnak.”

Szerintük „mára pedig mindenki számára világossá vált, hogy az elmúlt hónapok fejleményei milyen súlyos károkat okoztak a 126 éves magyar olimpiai mozgalomnak és a MOB-nak. Ezeket jóvátenni rövid távon talán nem is lehet, de a kárenyhítés mindenképpen az elnök távozásával és egy új alapszabály megalkotásával kezdődik”.

Korábban a MOB elnökségének többsége is jelezte, hogy leváltaná Kulcsárt, akinek vezetési stílusát számos bírálat érte a kinevezése óta eltelt bő négy esztendőben, de az elnök a MOB szervezeti keretének tervezett átalakításával „hívta ki végleg maga ellen a sorsot”. Több lépcsőben kívánta csökkenteni a közgyűlés tagjainak létszámát. Sajtóinfomációk szerint a közgyűlési meghívó kiküldése utáni napon a jelenleg ötvenegy tagú közgyűlésből harmincnál is többen írták alá azt a közös nyilatkozatot, amelyben kijelentik, hogy Kulcsár Krisztián visszahívására szavaznak majd.

Nyitókép: Soós Lajos / MTI

 

#Sport#mob#kulcsár krisztián#kirekesztés#távozás#elnök#főtitkár

Címlapról ajánljuk