Belföld

A kiadáscsökkentés után egy nappal jött a határozat: 341 milliárd forintot költ a kormány zömmel az állami cégekre és programokra

rtl.hurtl.hu

2021. december 29. 11:32

Stadionépítésre is jut a szenteste kiadott kormányrendelet szerint. 

Egy december 24-i kormányrendelet értelmében 341 milliárd forint támogatás kerül át zömmel az állam és az állami cégek működtetésére, szúrta ki a Népszava. Ez a rendelet egy nappal azután jelent meg, hogy a kormány, szintén rendeletben, egy 755 milliárdos kiadáscsökkentésről döntött. 

Íme néhány tétel a támogatások listájáról:

  • 6 milliárd forintot kapnak még az idei évre az Erzsébet táborok
  • az innovációs minisztérium 45 milliárdot költhet cégeinek támogatására. A Népszava szerint ez valószínűleg a Debrecen melletti MotoGP pályára megy el
  • „Villamosenergia-termelés mint rendszerbiztonsági szolgáltatás ellentételezésével összefüggő kiadásokra” szintén 45 milliárd jut. Ez a tétel nem szerepelt az eredeti költségvetési törvényben.
  • stadionépítésre és nemzetközi sporteseményekre 6,7 milliárd jut

A kormány korábban az idei költésekből zárolt 350 milliárd forintot, a jövő évi kiadáscsökkentés pedig 755 milliárd forintos lesz – egyebek közt Paks2-re is kevesebb jut 40 milliárd forinttal, és egyelőre az Egészséges Budapest Program támogatását sem fizetik ki. Varga Mihály pénzügyminiszter azzal indokolta ezeket az elvonásokat, hogy szükségesek a GDP-arányos hiány 5,9-ről 4,9 százalékra csökkentéséhez.

Nyitókép: Mónus Márton / MTI

 

#Belföld#varga mihály#megszorítás#támogatás#kormányrendelet#költés#erzsébet-tábor#motogp

Címlapról ajánljuk