Belföld

Döntött a kormány: növekedhetnek egyes bölcsődei és óvodai díjak

rtl.hurtl.hu

2021. december 29. 9:43

A rendeletet a vészhelyzeti felhatalmazással hozták, és a koronavírus gazdasági hatásait enyhítenék vele.

Magasabb gyermekétkeztetési díjakat szedhetnek a tavaly december 17 óta nyilvántartásba vett óvodák. Egy nemrég hozott törvény szerint az önkormányzatok 2020 végihez képest semmilyen díjat nem vezethetnek be, vagy emelhetnek: ez alól vonta ki az újonnan nyílt intézményeket a kormány kedd esti rendeletében.

Több ilyen ideiglenes módosítást is közzétett a kormány a vészhelyzeti felhatalmazást kihasználva, szúrta ki a HVG:

  • „a központi költségvetési szervek, az államháztartás központi alrendszerébe sorolt köztestületek és a köztestület által irányított köztestületi költségvetési szervek” számára nem jár a szociális hozzájárulási adó csökkentése
  • Február 1-től központi költségvetési szerv és közfeladatot ellátó intézménye „nem jogosult az egyetemes szolgáltatásra vonatkozó árképzési szabályoknak megfelelő áron az egyetemes szolgáltatóval villamosenergia-vásárlási szerződést kötni, valamint a végső menedékes jogintézmény keretében biztosított ellátásra”.
  • ezeknél az intézményeknél „a hálózati engedélyes villamosenergia-vásárlási szerződés hiánya miatt a hálózathasználatot közcélú hálózaton történő beavatkozással nem szüntetheti meg”.

A kormány az óvodai díjemelés lehetőségének bevezetését a rendelet címében „a koronavírus-világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges helyi gazdasági intézkedésnek” nevezi.

Nyitókép: FeeLoona / Pixabay

#Belföld#óvoda#díj#növelés#rendelet#vészhelyzet#koronavírus#kormány

Címlapról ajánljuk