Belföld

Kásler Miklós komoly béremelésekről beszélt fontos ágazatokban

rtl.hurtl.hu

2021. december 27. 8:40

A szakszervezetek nem annyira optimisták, a közalkalmazottak érdekképviselete szerint például „a kormány kétszer is eladja ugyanazt a bérintézkedést”.

Az emberi erőforrások minisztere szerint „az egészségügy mellett a szociális és a kulturális szférában szintén komoly béremelésre lehet számítani 2022-ben”. Erről Kásler Miklós a Magyar Nemzetnek nyilatkozott, az interjút az MTI foglalta össze.

A tárcavezető szerint Magyarország „a pandémia második évében is helyt állt, ellentétben több nyugati országgal, amelyek ellátórendszere megingott”. Beszélt arról, hogy az egészségügyi szakdolgozók január elsejétől 21 százalékos béremelésre számíthatnak, a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi ágazatban foglalkoztatottak bére 20 százalékkal növekszik, a kulturális szektorban dolgozók fizetése szintén.

Szerinte a kormány „rendkívül gyorsan reagált” arra a helyzetre, amit „az előadóművészetek világában” teremtett a járvány, rövid idő alatt elérte a kulturális terület valamennyi szegmensét intézkedéseivel.

Szakszervezet: Kétszer is eladják ugyanazt a béremelést

Korábban a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke a 24.hu-nak arról beszélt, hogy a szakdolgozói bérek az emelés ellenére is egyre durvábban lemaradnak az orvosi illetményektől, és a kezdő ápolói fizetés megint alig fogja meghaladni a bérminimumot. A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke pedig azt mondta novemberben, hogy a kormány által meghirdetett 20 százalékos szociális bérfejlesztés magába foglalja a minimálbér- és bérminimum-emelés összegét, így „a kormány kétszer is eladja ugyanazt a bérintézkedést”.

Nyitókép: MTI / Soós Lajos

#Belföld#kásler miklós#egészségügy#béremelés#szociális ágazat#kulturális ágazat

Címlapról ajánljuk